Dispozitivul era obligatoriu pentru vehiculele de minim 3,5 tone, însă, conform noilor norme, și operatorii de vehicule peste 2,5 tone au au posibilitatea de a echipa mașina cu tahograf.

De ce este important tahograful digital?

La prima înmatriculare, toate autovehiculele de transport trebuie să fie prevăzute cu acest aparat. Scopul este de a diminua riscul fraudelor în consumul de combustibil, în declararea timpului de pauză, odihnă și de condus.

Timpul legal de lucru zilnic este de opt sau nouă ore, după caz, cu pauze obligatorii de 45 de minute. Tahograful digital contribuie la eliminarea riscului de a modifica diagrama și de a proteja pasagerii în trafic.

Care sunt categoriile de tahografe disponibile pe piață la ora actuală?

Tahografele pot fi de doua categorii: analog, digital. Tahograful analog este mai rar răspândit. Acesta presupune introducerea unei diagrame în interior la începutul cursei și eliberarea acesteia la finalul traseului. Aceste diagrame trebuie predate companiei auto după 28 de zile calendaristice. Tahografele analoage presupun inserarea manuală a timpilor de pauză și odihnă, cu excepția celor de lucru.

Tahograful digital transferă pe computerul de bord următoarele date: viteza mașinii, vizitele la atelierele auto, datele personale și activitatea șoferului, numărul mașinii.

Obținerea datelor din tahograful digital

Operațiunea aceasta este posibilă prin intermediul dispozitivelor speciale. La sediul firmei auto trebuie să existe un cablu de transfer și un software instalat special. Procedeul de descărcare de la distanță se realizează prin intermediul sistemului de monitorizare GPS.

Avantajele utilizării tahografului digital

Descărcarea datelor din tahograf de la distanță este soluția preferată de majoritatea firmelor de transport datorită următoarelor avantaje:

  • Costuri reduse la achiziție
  • Eliminarea riscului de întreruperi în timpul activității flotei
  • Descărcarea și arhivarea facilă a datelor
  • Lipsa sancțiunilor pentru nerespectarea normelor

Analiza datelor tahograf este o metodă eficientă și rapidă de înregistrare a timpului de lucru al șoferilor, în conformitate cu standardele legale la momentul actual.

Stocarea și descărcarea datelor

Datele înregistrate pe tahograful digital trebuie păstrate în memoria internă sau sub formă de copii, cel puțin un an pentru eventualitatea efectuării inspecțiilor. Pe baza hârtiei omologate, informațiile înregistrate în tahografe digitale pot fi imprimate. Tipul de hârtie este vital, întrucât folosirea unui tip diferit de hârtie poate deteriora imprimanta.

Normele care se aplică tahografelor digitale

Firmele de transport sunt obligate să respecte câteva norme legale:

  • Fiecare vehicul trebuie prevăzut cu tahograf digital
  • Dreptul de a prelua și de a realiza copii ale datelor înregistrate
  • Verificarea tehnică a tahografelor digitale de către specialiști o dată la doi ani
  • Descărcarea datelor stocate o dată la trei luni