De anul viitor ar putea crește prețul asigurării obligatorii pentru locuință

Asigurarea obligatorie pentru locuințe din România ar putea deveni mai scumpă din cauza fenomenelor meteorologice tot mai intense și mai frecvente la nivel global. În prezent, doar două din zece case sunt asigurate, deși polițele oferă despăgubiri de până la 20.000 de euro, transmite observatornews.ro.

Statul român monitorizează constant situația și ia în calcul majorarea sumelor plătite pentru aceste polițe începând cu anul viitor.

În prezent, costul poliței de asigurare obligatorie este de 130 de lei pentru locuințele moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici. Aceste polițe acoperă daunele produse de inundații, cutremure și alunecări de teren, cu un plafon maxim de despăgubire de 100.000 de lei.

Nicoleta Radu, directorul PAID, a explicat că frecvența și intensitatea în creștere a fenomenelor catastrofale determină această majorare a costurilor de reasigurare, care reprezintă cea mai mare cheltuială a companiei. Marius Constantin, broker de asigurări, a subliniat că reasiguratorii își ajustează tarifele pentru a face față daunelor majore produse de schimbările climatice și cutremure.

asigurare locuinte PAD
SURSA FOTO: Dreamstime

Nici 25% dintre proprietarii de locuințe nu au în prezent o asigurare

În prezent, doar aproximativ 23% dintre proprietari dețin o asigurare împotriva dezastrelor naturale. Proprietarii riscă amenzi de până la 500 de lei dacă nu dețin o astfel de asigurare, deși până acum s-au aplicat doar avertismente.

Liviu Matache, un proprietar asigurat, a declarat că plătește în jur de 100 de euro pe an pentru asigurarea locuinței și a bunurilor din aceasta. El a subliniat importanța asigurărilor, dar a avertizat că o creștere semnificativă a tarifelor ar putea descuraja oamenii să-și facă asigurări, chiar dacă acestea sunt esențiale în cazul producerii unor dezastre.

Anul trecut, prin Hotărâre de Guvern, prețurile polițelor de asigurare obligatorie au crescut cu 30%. Reasiguratorii internaționali ajustează tarifele pentru a acoperi daunele majore produse de schimbările climatice și cutremure, ceea ce pune presiune pe sistemul de asigurări și duce la necesitatea majorării tarifelor și în România.

Nicoleta Radu a precizat că monitorizarea continuă a situației și analiza evenimentelor catastrofale sunt esențiale pentru stabilirea unor tarife corecte.