Vești de ultimă oră pentru românii care au în plan achiziții de electrocasnice. Un ordin recent al Ministerului Mediului aduce o serie de modificări ale programului Rabla pentru electrocasnice. Mai exact, este vorba despre introducerea unor noi clase pentru televizoare şi a unei prevederi privind caracterul nominal şi netransmisibil al voucherelor.

Astfel, noul ordin al Ministerului Mediului prevede modificarea clasei energetice pentru televizoare de la E, cât este în prezent, până la clasa G. Ordinul MMAP nr. 2.002/2021 modifică astfel și completează Ghidul de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Acesta a fost aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.089/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1083 din 11 noiembrie 2021. De menționat este faptul că, pe lângă modificarea clasei energetice pentru televizoare de la E, cât este în prezent, până la clasa G, ordinul Ministerului Mediului mai prevede că “voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”.

Când începe noua sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice

Amintim faptul că persoanele care își doresc să achiziționeze noi produse electrice din marile magazine, se pot pregăti deja. Ministrul Mediului Tánczos Barna a anunţat că în luna decembrie va fi lansată o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice.

Potrivit acestuia, fondul rămas la dispoziție pentru această lună este de 34 de miloane de lei, iar condițiile de înscriere sunt aceleaș ca și până acum.

„Toate programele pe care le-am lansat anul acesta au fost de succes, au fost derulate în mod corespunzător. Aici aş menţiona programul cel mai important pe care l-am modernizat şi l-am derulat, programul Rabla pentru electrocasnice, un program care continuă anul acesta cu o nouă sesiune de sărbători. În luna decembrie vom avea o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice din fondul care ne-a rămas la dispoziţie, de 34 de milioane de lei, va finanţa o nouă sesiune, practic în aceleaşi condiţii, de înscriere în program, de creare a contului pentru persoanele care nu au participat în prima sesiune şi de bifare a acelor aparate electrocasnice care sunt de interes pentru cetăţeni”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

În ceea ce prvește înscrierile, acestea ar putea începe în ultima săptămână din noiembrie iar în decembrie voucherele pot fi valorificate în magazine. Referitor la echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament, potrvit minstrului este vorba despre:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin AĂĂ;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin AĂĂ;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  •  300 de lei pentru tablete.