Într-un an marcat de tensiuni sociale și provocări economice, TAROM și CFR Călători reușesc o performanță remarcabilă: pentru prima dată după mai bine de 15 ani, cele două companii de transport au terminat anul cu profit.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis public aceste rezultate, subliniind în același timp nevoia de continuare a reformelor pentru eficientizarea activității. El a precizat că rezultatele financiare sunt doar un prim pas în procesul de modernizare și redresare instituțională.

TAROM și CFR, profit după ani de pierderi în transportul public

Ministrul Transporturilor a declarat că, pentru prima oară în istoria recentă, TAROM și CFR Călători au încheiat anul fiscal 2024 cu profit.

Potrivit acestuia, CFR Călători a raportat un rezultat pozitiv situat între 27 și 28 milioane lei. În ceea ce privește TAROM, compania a reușit să iasă din seria pierderilor consecutive, o performanță ce nu a mai fost înregistrată de peste 15 ani.

„Ce pot să vă spun este că a terminat pe profit CFR Călători anul trecut, undeva la 27 – 28 milioane, ceea ce e o premieră pentru CFR Călători, cum la fel a terminat TAROM-ul pe profit anul trecut, iarăşi o premieră, cred că după mai mult de 15 ani.

E un lucru bun, nu îndestulător, că trebuie să se schimbe şi altele şi la TAROM şi la CFR Călători. Da, din punct de vedere economic, asta este o soluţie corectă”, a spus Grindeanu.

Ministrul a explicat că, deși cifrele indică o redresare economică, sunt necesare măsuri suplimentare pentru ca aceste companii să devină pe deplin eficiente. Reformele structurale și investițiile în infrastructură rămân priorități ale mandatului său.

CFR Călători, trenul Alstom Coradia Stream
SURSA FOTO: ARF – Facebook

TAROM prognoza un salt uriaș al veniturilor

Conform datelor oficiale publicate anterior de Ministerul Transporturilor, TAROM estima în vara anului trecut un profit net de peste 278 milioane lei pentru 2024.

Aceasta reprezintă o inversare spectaculoasă a tendinței din 2023, când compania a raportat pierderi de aproape 100 milioane lei.

Această transformare a fost posibilă datorită unei politici mai stricte de cheltuieli și a creșterii veniturilor din operare.

Despre proteste și statutul personalului feroviar

Întrebat despre recentele proteste ale angajaților din sectorul feroviar, Sorin Grindeanu a subliniat implicarea sa directă în punerea în aplicare a unui document important pentru personalul din acest domeniu. Statutul personalului feroviar, a spus el, a fost blocat ani la rând în sertarele ministeriale, fără a fi implementat.

„A fost directorul de la CFR Călători şi a avut discuţii cu cei care au protestat. Eu sunt ministrul, împreună cu colegii mei, care am pus în aplicare statutul personalului feroviar, un statut care zăcea de vreo patru ani prin sertare şi nu l-a pus nimeni în practică.

Am făcut acest lucru cu guvernele din care am făcut parte în ultimii ani şi eu cred că veniturile personalului care lucrează în zona de CFR sunt unele ridicate. Asta ca să spun despre ceea ce s-a întâmplat şi despre cum a zăcut ani de zile acest statut la sertar.

Rolul meu ca ministru este să promovez în guvern un buget. Bugetul trebuie să-mi vină pe ordinea de zi. Am înţeles că, aşa cum altele sunt deja în faza de aprobare – unele au fost aprobate săptămâna aceasta -, săptămână viitoare mă aştept să fie aprobat bugetul la CFR Infrastructură şi la alte companii din coordonarea Ministerului Transporturilor, la fel, mă aştept ca CFR Călători să promoveze şi să îndeplinească tot parcursul să poată fi promovat (bugetul companiei – n. r.)”, a mai declarat ministrul.

Așteptări pentru bugetele din 2025

Sorin Grindeanu a transmis că se așteaptă ca bugetele companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor să fie aprobate în perioada imediat următoare.

Potrivit acestuia, CFR Infrastructură și alte entități de stat sunt în faze avansate de validare bugetară. De asemenea, a menționat că speră ca și bugetul CFR Călători să parcurgă rapid procedurile necesare.

„Rolul meu ca ministru este să promovez în guvern un buget. Bugetul trebuie să-mi vină pe ordinea de zi. Am înţeles că, aşa cum altele sunt deja în faza de aprobare – unele au fost aprobate săptămâna aceasta -, săptămână viitoare mă aştept să fie aprobat bugetul la CFR Infrastructură şi la alte companii din coordonarea Ministerului Transporturilor, la fel, mă aştept ca CFR Călători să promoveze şi să îndeplinească tot parcursul să poată fi promovat (bugetul companiei – n. r.)”, a susţinut Grindeanu.

Joi, în Piaţa Victoriei, a avut loc un miting de protest organizat de sindicatele din transporturile feroviare. Alături de acestea au participat și organizațiile rezerviștilor militari afiliate Confederației Sindicale Naționale Meridian, precum și reprezentanții Federației Silva. Acțiunea a atras atenția asupra revendicărilor privind condițiile de muncă și salarizarea în sectorul feroviar.