PSD și PNL nu reușesc să stabilească cine va da președintele și cine va da premierul

Traian Băsescu a spus că cele două partide nu reușesc să stabilească cine va da președinte și cine va da premierul. Aceasta este o problemă clară. De asemenea, spune el, cele două partide nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la data alegerilor, fie în septembrie sau în decembrie, așa cum ar fi normal.

Potrivit fostului președinte, Marcel Ciolacu preferă să aibă alegeri în septembrie deoarece atunci vor fi majorate pensiile. Fiind un susținător convins al socialismului, el știe că atunci când oferi beneficii financiare, obții voturi în schimb, a adăugat Băsescu.

Acesta a mai spus că liberalii nu au niciun interes să facă alegeri prezidențiale în septembrie deoarece majorarea pensiilor este văzută ca o realizare a exclusivității PSD, care a promovat recalcularea pensiilor în fiecare seară din septembrie.

Potrivit lui Traian Băsescu, Marcel Ciolacu ar candida bazându-se pe faptul că, dacă oferă beneficii electoratului, în special celor 3.5 milioane de persoane care vor avea pensiile majorate, va primi în schimb voturi favorabile.

„PNL vrea în decembrie, pentru că ar vrea să-l văd pe Ciolacu anunțând măsurile de reducere a deficitului bugetar. Aceste calcule îi împiedică să ajungă la o concluzie. Părerea mea, Ciolacu ar face o greșeală să candideze. Ca premier are putere, are tot”, a declarat el în emisiunea „Briefing” de la Digi24.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

„Puterea e la Cotroceni”, a spus realizatoarea Lili Ruse.

„Vă zic din experiență, uitați-vă că azi, ieri le spunea – sunt premier, eu stabilesc septembrie pentru alegeri. Asta e premierul, chiar dacă nu-i avizează MJ, MAI hotărârea, premierul are dreptul să zică. am aprobat hotărârea la minister. Acum, ce vrea să facă el cu Palatul Cotroceni și cu puterea de la Palatul Victoriei, se pot face mai multe pentru popor de la Palatul Victoria, decât de la Cotroceni.

Cotroceni e despre politică externă și securitatea țării. La Palatul Victoriei toată problematica economică, investiții, reglementări….cred că e mai atractiv să fii la Victoriei, decât la Cotroceni. Uneori e plictisitor mai ales când stai 10 ani”, a spus Traian Băsescu.

Lili Ruse a spus că dacă președintele se supără pe Guvern, Guvernul are probleme. Astfel, întrebat dacă nu e mai bine să fii la Cotroceni, fostul președinte a răspuns:

„Și Palatul Victoria poate să-l șicaneze pe președinte – îi taie banii de deplasări, de întreținere a clădirii…sau mai rău, lucru care mi s-a întâmplat mie, după instalarea guvernului Ponta să ai un MAE care are politică externă ostilă președintelui. Ambele palate au minusuri și plusuri. Dacă vrei să faci ceva pentru țară, în primul rând poți să faci de la Palatul Victoria”.

Tandem Ciucă-Ciolacu la alegerile prezidențiale?

Cât despre un tandem Ciucă-Ciolacu la alegerile prezidențiale, Traian Băsescu a spus că nu vede altă soluție.

„Categoric aici va fi soluția. Să vorbim fără patimă politică – nu mă suspectați. Nici nu văd altă soluție. Problema e ca ei să ajungă la concluzia – care la Cotroceni, care la Palatul Victoria”, a spus el.

Întrebat ce șanse ar avea Mircea Geoană ca independent, fostul președinte al României a spus:

„Toată lumea spune: Băsescu a avut 10 ani la Cotroceni, așa e, dar am avut 4 ani cu guvern ostil, guvernul Tăriceanu, și doi ani și jumătate cu Ponta. 6 ani jumate am fost în confruntare cu guvernul. Ce vreau să spun e că marea greșeală ar fi să nu se înțeleagă, să se confrunte”.

Despre relația dintre PSD și PNL, acesta a spus:

„Să-și găsească o soluție. Deocamdată dreapta nu e pregătită să facă opoziție solidă.”

Întrebat dacă s-a rupt legătura dintre PNL și restul formațiunilor de dreapta, Traian Băsescu a răspuns:

„Nu văd cum USR, PMP, FD, ar putea avea încredere în PNL. Dacă vor reuși să crească partidele astea foarte bine, dacă nu… vom avea o stabilitate absolută”.

Acesta a spus, de asemenea, că dacă PSD și PNL se înțeleg, Mircea Geoană nu mai are șanse în fața candidaturii.

„Nu are șanse. Am văzut anii trecuți că în turul 2 nu se votează PSD. Eu sper să fie inteligenți și în turul 2 să-l aibă pe Ciucă, nu pe Ciolacu”,  a afirmat el.

Nicolae-Ciucă
Nicolae Ciucă; SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Astfel, spune el, „varianta garantat câștigătoare e Ciucă președinte, Ciolacu premier”.

„Dacă e invers, pierde Ciolacu?”, a întrebat Lili Ruse.

„Riscă să piardă. Și acum dacă aduni voturile dreptei, constați că PSD pierde. Depinde de AUR, dar nu cred că va vota PSD vreodată”, a răspuns Traian Băsescu.

Ce șanse ar avea Mircea Geoană?

Întrebat dacă Mircea Geoană ar avea șanse dacă PSD și PNL candidează separat, fostul președinte a spus:

„Dacă cele două partide candidează separat tot n-are șanse. Gândiți-va că-n turul 2 se unesc. Candidați separat în turul 1. Unul din ei intră în turul 2 și acolo cel care intră – Ciolacu sau Ciucă va primi susținerea ambelor partide. Mașinăria de partid va conta vital. Specificul prezidențialelor e că mașinăria de vot e foarte bine mobilizată la prezidențiale, e ca la locale”.

Mircea Geoană
Mircea Geoană: SURSA FOTO: Facebook, Mircea Geoană

Întrebat dacă este posibil un tandem Mircea Geoană-Marcel Ciolacu, Traian Băsescu a răspuns:

„Nu. Cele două partide dacă acționează corect n-are nimeni nicio șansă”.

„Dacă nu se înțeleg până la urmă, vor candida separat?”, a întrebat Lili Ruse.

„Nu cred. Ar fi un semn de prostie”, a spus Traian Băsescu.