Nu se schimbă data alegerilor prezidențiale, asigură Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a subliniat că „nu ne sucim” și că nu „umblă cu șmecherii”.

„Nu e niciun incendiu în Coaliție. Nu ne sucim deloc așa, nu ne sucim deloc. Și chiar nu umblăm cu șmecherii. Dacă și noi am fi umblat cu șmecherii, vă dați seama unde ajungea”, a declarat el la Prima News.

Liderul PNL a spus că nu este supărat în legătură cu reacția premierului Marcel Ciolacu. Acesta a explicat și de unde a pornit ideea de a comasa alegerile prezidențiale cu cele parlamentare, în luna decembrie.

Mai exact, a spus Ciucă, septembrie ar putea perturba calendarul școlar.

„Eu să fiu supărat? Nu, nu. La întâlnirile pe care le-am avut cu liderii de filială au existat să le zic sesizări, plângeri din partea părinților legate de faptul că s-a derulat procesul electoral într-o duminică.

Pregătirea lui a început cu două-trei zile înainte. Sunt copii care au examen de capacitate și în unele școli nu a început procesul de învățământ nici până joi”, a spus acesta.

Liberalul a explicat că numărarea voturilor și închiderea procesului electoral durează o săptămână.

„Păi, stați puțin, dumneavoastră ați înțeles de ce durează totuși o săptămână numărarea voturilor și închiderea procesului electoral. Apar chestiuni organizatorice, contestații, aspectele acelea legate de locul de depozitare a buletinelor de vot.

Din perspectiva noastră, alegerile electorale, scuzați-mă, pot să aibă loc în funcție de cum va decide guvernul și cum discutăm și stabilim în coaliție. Nu ne-am schimbat cu absolut nimic”, a afirmat el.

Nicolae Ciucă
SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie

Amintim că săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, conform deciziei luate.

El a precizat că au stabilit o condiție clară și că nu au anunțat comasarea alegerilor până când nu au avut întregul calendar electoral.

Decizia a fost luată în cadrul coaliției. Ciolacu a adăugat că calendarul alegerilor va fi anunțat înainte de comasare, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.

„Este evident că alegerile pentru funcţia de preşedinte sunt în septembrie, aşa cum am hotărât.

Am pus o condiţie foarte clară, nu am anunţat comasarea alegerilor până nu am avut calendarul întreg al alegerilor. Decizia a fost luată în cadrul coaliţiei. (…) Calendarul de alegeri este anunţat înainte de comasare”, a declarat el.

Șeful Executivului a adăugat că, indiferent dacă va exista un candidat unic al PSD și PNL la alegerile prezidențiale sau dacă PSD va merge singur la aceste alegeri, social-democrații vor prezenta un candidat propriu pentru funcția de președinte al României.

El a menționat că la începutul lunii iulie, PSD va organiza un congres pentru a decide candidatul la alegerile prezidențiale.

Marcel Ciolacu a afirmat vineri că, în calitate de premier, exclude posibilitatea de a amâna alegerile prezidențiale până în decembrie.

Liderul PSD a subliniat că guvernarea nu ar trebui să se ocupe de manevre politice subtile sau de calcule electorale, aceste aspecte fiind în afara scopului Guvernului și al administrației publice. Mai multe puteți citi aici.