Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România (DSU), vine cu o profeţie cruntă despre modul în care va evolua pandemia de COVID-19!

Pandemia va avea valuri peste valuri! “Cu cât nu se vaccinează lumea, pot apărea variante”

Riscuri de a avea “valuri peste valuri” ale pandemiei de coronavirus “este unul foarte serios”, afirmă Arafat. Motivul: în multe regiuni de pe glob, vaccinarea este extrem de limitată, iar asta poate duce, în timp, la apariţia de noi variante ale virusului, care vor fi greu de combătut.

“Țările care au reușit să vaccineze un procent mare, cum e Danemarca, care a vaccinat peste 80% din populație, deja a luat măsuri pentru reducerea restricțiilor și anularea lor. (…) Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios. (…) Să nu uităm că putem să avem și noi variante… cu cât nu se vaccinează lumea, pot apărea variante.

Aici nu vorbim de o țară, vorbim de regiuni din lume unde vaccinarea este foarte limitată pentru că nu au acces la vaccin. Aceste regiuni pot dezvolta variante noi și să fie mult mai greu de combătut. Așa că vaccinarea este, în final, soluția pentru reducerea riscului, pentru limitarea răspândirii și pentru reducerea impactului, de a ajunge la on conviețuire cu un virus care pare că nu va dispărea așa de repede, dar de conviețuit cu el, ajungând la pace cu el, se poate doar prin vaccinare”, a declarat, miercuri seara, Raed Arafat, într-o intervenţie la Digi24.

Din păcate, în România, valul 4 al pandemiei i-a găsit deja epuizaţi pe medici. Ei vor continua să-şi facă însă meserie cu responsabilitate, a precizat Raed Arafat.

“Avem medici care sunt obosiți și e de înțeles acest lucru. Din păcate, nu putem să nu ne facem treaba. Medicii își vor face treaba mai departe”, a spus secretarul de stat.

“Există riscul să avem în continuare un număr semnificativ (…) care să ajungă la sechele grave sau la deces”

Raed Arafat subliniază că, deşi România are un procent mai mic de vaccinare decât restul ţărilor europene, iar creşterea pacienţilor care ajung în stare gravă la ATI este “semnificativă și rapidă”, totuşi românii care s-au vaccinat vor fi acum protejaţi împotriva bolii, iar acesta este un lucru bun faţă de valurile anterioare. Situaţia va fi însă foarte grea pentru cei nevaccinaţi!

“O să vedem cât de mare va fi impactul pe ATI. Până acum se vede o creștere semnificativă și rapidă. Totuși, existența unui număr de persoane vaccinate – chiar dacă este un procent mai mic decât în restul Europei și din restul majorității țărilor europene – avem o parte dintre oameni protejați să nu ajungă la forme grave.

Dar având în vedere că avem un procent mare de persoane nevaccinate, există riscul să avem în continuare un număr semnificativ în ATI, care să ajungă la oxigen, la Terapie Intensivă și, din păcate, chiar să ajungă la sechele grave sau la deces”, a mai precizat, miercuri, Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu