Potrivit studiului publicat de revista Nature Scientific Reports și citat de AFP, relaxarea măsurilor anti-covid, precum purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică sunt decisive și cresc riscul de apariţie a unor variante ale coronavirusului rezistente la vaccin.

Echipa de cercetători care a realizat studiu a simulat probabilitatea ca o tulpină rezistentă la vaccinuri să apară într-o populaţie de 10 milioane de locuitori în următorii trei ani, iar modelul pe baza căruia s-a făcut estimarea integrează ca variabile procentul populaţiei vaccinate, rata de mutaţie a virusului şi viteza sa de transmitere, anticipând valuri epidemice succesive caracterizate prin creşterea numărului infectărilor urmată de scăderea acestora după reintroducerea restricţiilor.

Astfel, potrivit cercetătorilor, deși aproximativ 60% dintre europeni au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, acest studiu subliniază că întârzierea vaccinării în unele ţări ”poate face mai probabilă” apariţia unei tulpini rezistente la vaccin. în acest context, este necesar ”un efort de vaccinare cu adevărat global” pentru atenuarea acestui risc.

Relaxarea restricțiilor duce la apariția de noi tulpini

Aceași analiză a venit cu un rezultat sumbru. Potrivit oamenilor de știință, o relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus chiar şi după ce majoritatea populaţiei a fost vaccinată creşte de asemenea probabilitatea apariţiei unor variante rezistente.

În același timp, autorii studiului mai văd o posibilă cauză a acestei evoluţii fenomenul ”presiunii de selecţie”. Mai exact, este vorba despre situația când există multe persoane vaccinate, iar tulpina originală nu mai poate concura în faţa uneia rezistente.

Cercetătorii mai subliniază faptul că orice măsură care diminuează transmiterea virusului, precum testarea extinsă, anchetele epidemiologice riguroase, sporirea secvenţierilor şi restricţionarea călătoriilor ”poate creşte probabilitatea extincţiei unui virus emergent”.

În ceea ce privește estimările acestora, autorii studiului spun că odată cu atingerea pragului de 60% din populaţie vaccinată, în cazul Europei în prezent, probabilitatea apariţiei unor variante rezistente la vaccin devine ridicată.  Mai exact, aceștia trag un semnal de alarmă și avertizează că acest procent este insuficient pentru obţinerea imunităţii de grup.