Franța este deja lovită de cel de-al patrulea val al pandemiei, iar Guvernul anunță că va impune restricții legate de permisele de sănătate. Totodată, oficialii de la Paris mai anunță că nerespectarea prevederilor va atrage sancţiuni.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, iar potrivit acestuia, Franța a înregistrat o creştere bruscă şi puternică a ratei de incidenţă. Totodată, oficialul francez a subliniat faptul că o mare parte din cazurile noi constituie varianta Delta extrem de contagioasă care „contaminează la viteză de trăsnet”, reprezentând 80% din infecţii.

„Am intrat într-un al patrulea val al virusului … Dinamica pandemiei este extrem de puternică. Vedem un val mai rapid, o pantă mai abruptă decât toate precedentele” a spus Attal.

De menționat este faptul că, precizările acestuia vin în contextul în care, în ultimele câteva zile, numărul total al infecţiilor a depăşit 10.000 de cazuri. Luni, cifra era de 4.151 cazuri şi 20 de decese.

Noi restricții anunțate de Guvern

Pentru a ține situația sub control, Attal a reamintit că guvernul ia toate măsurile necesare, iar una dintre modalităţile definite de a limita circulaţia activă a virusului şi de a preveni mutarea acestuia într-un nou tip de variantă a fost vaccinarea.

„Vaccinarea limitează drastic numărul de forme grave”, a spus el, subliniind că cifrele actuale ale campaniei generale de vaccinare din Franţa nu au fost suficiente.

Amintim faptul că în cursul săptămânii trecute, francezii s-au arătat revoltați de planurile Guvernului. Mai exact, peste 100.000 de persoane au ieşit în stradă săptămâna trecută pentru a se opune planului propus de guvernul Macron de a face vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Totodată, aceștia s-au arătat revoltați și de ideea Guvernului de a impune restricţii de intrare în locuri publice, cafenele, restaurante, centre comerciale şi transportul public pe distanţe lungi pentru cei care sunt nevaccinate.

Începân de miercuri, în Franța intră în vigoare prima fază a permisului de sănătate, adică dovezile digitale pentru a arăta vaccinarea sau un test PCR / antigen negativ.

Potrivit ultimeor informații nerespectarea regulilor de aprobare a sănătăţii va determina pedepse puternice variind de la 1.500 de euro (1.770 dolari) pentru prima dată la 45.000 de euro (53.102 dolari) pentru infractorii reincidenţi, împreună cu un an de închisoare.

În ceea ce privește atitudinea protestatarilor, Attal a spus că guvernul nu va fi descurajat şi nici „nu va ceda dictaturii de imagini şocante, lozinci revoltătoare”.