Surpriză de proporții în România. Acum s-a aflat că vânzările la calorifere electrice și aeroterme aproape că s-au dublat de la începutul lunii noiembrie și până acum. Sunt date oficiale ale retailerilor. Cifrele se compară cu vânzările realizate anul trecut și sunt valabile la nivel național.

Bucureștiul, în topul vânzărilor

Surprinzător sau nu, Bucureștiul conduce detașat în topul orașelor cu cele mai mari vânzări de aparate de încălzit. Și asta, pentru că de la începutul sezonului rece, mii de bucureșteni nu au căldură în apartamente. Caloriferul electric este produsul vedetă din această perioadă din magazinele de electrocasnice. Retailerii s-au declarat surprinși de cererea mare și spun că înregistrează vânzări mai mari chiar și cu 50% față de aceași perioadă a anului trecut.

Trendul este observat atât în vânzările din online, cât și în magazine. Bucureștiul este orașul care înregistrează cea mai mare vânzare de astfel de dispozitive și asta pentru că de la debutul sezonului rece, mii de persoane au înghețat de frig în propriile case din cauza lipsei agentului termic.

Pe site-ul Termoenergetica, compania care asigură furnizarea căldurii și a apei calde, sunt mii de blocuri și imobile aflate în această situație.

Care este diferența dintre aerotermă și caloriferul electric

„Primul criteriu în alegerea produsului în reprezintă bineînțeles prețul, dar în ultima perioadă clienții se orientează și către produsele cu un randament mai bun”, spune Cosmin Burducea, directorul unui magazin de electrocasnice, conform Digi24.

Diferența dintre un calorifer și o aerotermă este că acest calorifer menține mai mult cădura în încăpere, față de aerotermă. Funcționează în mai multe trepte de căldură, are termostrat. Un alt aspect de semnalat este că o aerotermă și un convector tind să usuce aerul în cameră mai mult față de un calorifer.

Situația căldurii în București, încă departe de a fi rezolvată. Nu se va îmbunătăți nici în săptămânile următoare, iar anunțul vine chiar de la edilul Capitalei, Nicușor Dan. „Pentru ce o să fie iarna asta, din păcate, nu putem decât să intervenim la avarii și să facem cât putem mai bine”, a spus primarul Capitalei.

Prin urmare, aparatele de încălzit vor reprezenta singura soluție, cu atât mai mult cu cât noaptea temperatura a început să scadă aproape de limita înghețului. Pe de altă parte, folosirea acestor dispozitive se va vedea și în factura de curent electric, care în unele cazuri se poate chiar dubla. În plus, ar putea interveni o suprasolicitare a unor rețele electrice deja îmbătrânite.