Asociaţia Producătorilor Europeni de Biciclete (EBMA) a fost cea care a înregistrat plângerea împotriva practicilor de dumping ale producătorilor chinezi de biciclete electrice, care potrivit EBMA inundă piaţa UE cu produse ale căror preţuri abia acoperă costul de producţie. Executivul comunitar are la dispoziţie o lună pentru a decide dacă va demara o investigaţie în acest dosar. 

"Producătorii europeni de biciclete electrice sunt subminaţi şi copleşiţi pe piaţa lor domestică de bicicletele electrice puternic subvenţionate pe care producătorii chinezi le vând la preţ de dumping, sub costurile de producţie", a declarat secretarul general al EBMA, Moreno Fioravanti, transmite Agerpres.

Potrivit EBMA, peste 430.000 de biciclete electrice chinezeşti au fost vândute în UE în 2016, în creştere cu 40% comparativ cu anul precedent, iar prognozele pentru acest an arată o creştere a vânzărilor până la 800.000 de unităţi. Moreno Fioravanti apreciază că în prezent europenii cumpără aproximativ 20 de milioane de biciclete pe an, dintre care aproximativ 10% sunt biciclete electrice, iar în următorii cinci ani există potenţialul de creştere a vânzărilor cu 25%. 

În cazul în care Comisia Europeană va decide să demareze o investigaţie asupra importurilor de biciclete electrice, ar fi ultima dintr-un lung şir de produse exportate de China care variază de la panouri solare şi oţel şi ar putea prejudicia relaţiile comerciale cu Beijingul.