O decizie de utlim moment a fost luată în Rusia. Potrivit AFP, justiţia rusă a amânat pentru data de 5 februarie un proces de defăimare intentat lui Aleksei Navalnîi. Anunțul a fost făcut miercuri de Olga Mihailova, avocatul principalului opozant rus, confruntat cu multiple proceduri judiciare de la revenirea sa în Rusia, informează Agerpers.

”Curtea a amânat astăzi audierea pentru defăimare întrucât Aleksei Navalnîi este în detenţie şi nu a fost adus (la tribunal)”, a indicat Mihailova, adăugând că apărarea opozantului rus a susţinut această decizie.

De menționat este faptul că opozantul rus se află întemniţat într-o celulă pentru 14 zile, în virtutea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19.

În speţa în al cărei cadru miercuri a fost amânată şedinţa, Navalnîi este acuzat că a difuzat informaţii ”jignitoare” cu privire la un fost combatant care sprijinise un recent referendum constituţional prin care au fost consolidate puterile lui Vladimir Putin. El riscă o amendă şi până la cinci ani de închisoare, susţinând că este vorba despre un proces politic.

Când va ajunge Aleksei Navalnîi în fața instanței

În ceea ce privește procesul în care este vizat acum, Aleksei Navalnîi ar urma să compară în faţa instanţei şi în 2 februarie pentru a răspunde acuzaţiei de încălcare a condiţiilor unei condamnări, din 2014, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, pedeapsă care ar putea fi transformată în închisoare cu executare.

Pe lângă procesul de defăimare și acuzațiile care i se mai aduc, opozantul rus este de asemenea, vizat de la finalul lunii decembrie de o anchetă pentru ”fraude masive”, faptă pasibilă de o pedeapsă de 10 ani de închisaore.

De menționat este faptul că Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.