Oleksii Hromov, un general de brigadă din forțele armate ale Ucrainei a declarat, joi, că Rusia folosește rachete cu precizie scăzută din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina. Numărul atacurilor s-a dublat în utimele două săptămâni.

Rusia folosește echipamente vechi

Generalul de brigadă a declarat că Rusia încearcă să lovească infrastructura militară, iar că folosirea vechilor rachete sovietice duce la pierderi semnificative de vieți civili.

„Țintele inamicului rămân facilități militare, infrastructură și industrie critice, rețele de transport. În același timp, populația civilă suferă pierderi semnificative din cauza loviturilor prea puțin precise. Pentru a efectua lovituri cu rachete, inamicul în mai mult de 50% din cazuri folosește rachete din rezerva sovietică, care nu sunt suficient de precise. Drept urmare, clădirile civile sunt lovite” a spus generalul.

Totodată, generalul a mai spus că 202 de rachete au fost lansate asupra Ucrainei în a doua jumătate a lunii iunie, o creștere cu 120 față de prima jumătate a lunii. Oficialul ucrainean a estimat că 68 de locuri civile au fost lovite în a doua jumătate a acestei luni.

De unde își iau rușii armele?

Ocupanții ruși retrag armele și echipamentele militare din depozitele din cele mai îndepărtate regiuni ale Rusiei, cum ar fi regiunea Kaliningrad și insula Sakhalin.

Direcția Generală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a aflat că, începând cu luna aprilie a acestui an, echipamentele militare au fost retrase din depozite pe întreg teritoriul Rusiei, inclusiv din cele mai îndepărtate regiuni, cum ar fi regiunea Kaliningrad și insula Sakhalin. Armele și echipamentele sunt reparate și pregătite pentru a fi transportate în zonele operaționale pentru a fi utilizate în continuare de către forțele militare ruse.

Rușii au transferat în regiunea Kherson aproximativ 30 de tancuri T-62, vechi de 50 de ani, care au fost scoase de la naftalină. La 26 mai, au existat rapoarte potrivit cărora, în regiunea Zaporizhzhia, ocupanții au staționat grupul de tancuri T-62 învechite în Melitopol și 30 de echipamente militare în satul Kyrylivka.

Potrivit serviciilor secrete britanice, faptul că Rusia transferă astfel de tancuri vechi pe fronturi poate fi un semn al lipsei de echipamente moderne, deoarece tancurile T-62 vor fi probabil deosebit de vulnerabile la armele antitanc, relatează Ukrainska Pravda.