Bucureştiul ar putea fi înconjurat în anul 2025 de o autostradă, care va face legătura cu cele trei autostrăzi care ajung deja în Capitală şi va putea prelua din traficul de pe Centura Capitalei. Autostrada 0 va avea 100 km şi este împărţită în 7 loturi, iar pe unul dintre acestea au venit deja muncitorii pe şantier.

Problema este însă că arheologii au descoperit deja acolo o veche aşezare dacică, iar lucrările au fost sistate pentru o perioadă de o lună.

„Aici am intrat pe lotul 2 al viitoarei Autostrăzi 0. Suntem în drum spre situl 1, un sit identificat în urma unui diagnostic arheologic în luna august. Aici este tronsonul unde este liber pentru constructor să facă terasamentele, unde este excavatorul, acolo este situl de cercetare”, explică dr. Petre Colțeanu, arheolog, pentru Digi24.

„Din punct de vedere științific așezarea aceasta este foarte importantă. Este din zona sfârșitului primei epoci a fierului și începutul cele de-a doua. Este o zonă gri din punct de vedere științific și a definirii culturale, arheologice și a tipului de viață din acea epocă pentru această zonă de câmpie”, mai spune acesta.

Pentru moment, arheologii au descoperit în acest sit resturi de vase, însă au aşteptări mult mai mari.

„Pe lângă aceste vase, s-ar putea să găsim și obiecte de podoabă sau unelte agricole mai mult. Aici a fost sat”, explică Claudiu Lăzărică, arheolog.

O astfel de descoperire atrage automat după sine şi probleme, cum ar fi hoţii, scrie digi24.ro.

„Tot timpul apare tentația, de aia avem pază peste tot. Am avut situații în care am găsit intervenții, ne-am învățat minte și avem pază”, spune dr. Petre Colțeanu.

În ciuda faptul că lucrările în zona au fost oprite pentru o lună, reprezentanții constructorului spun că nu sunt afectați de situl arheologic și lucrările se desfășoară pe restul suprafeței de 1,7 kilometri ai lotului 2. Mai mult, s-a început deja și construcția unuia dintre podurile viitoare autostrăzi.