Probleme în sectorul tehnologic. Bogdan Maioreanu, eToro: Trage piața în jos

Analistul și comentatorul de piață al eToro, Bogdan Maioreanu, a scris o nouă analiză în cadrul căreia a vorbit despre sectorul tehnologic, subliniind că acesta nu mai reușește să aducă rezultate financiare bune din cauza economiei caracterizată de o inflație ridicată și de o creștere a ratelor dobânzilor.

Acesta a mai spus că nu toate industriile se confruntă cu o asemenea problemă, subliniind că acele companii din sectorul bunurilor de consum de bază au trecut de așteptări. Astfel, sectorul poate fi considera un „refugiu pentru investitori„.

„Cele mai recente raportări financiare ale Coca Cola Company (KO) susțin teza investițională conform căreia, într-un mediu cu inflație ridicată și dobânzi mari, industria produselor de consum de bază poate acționa ca o zonă de refugiu, protejând investitorii de volatilitate.

Raportul financiar a arătat o creștere de 11% a veniturilor. Vânzările organice au crescut cu 16% pe parcursul trimestrului, față de previziunile analistilor de 9,8%, datorită unui salt de 20% în Europa, Orientul Mijlociu și Africa și de 18% în America Latină. Vânzările organice au crescut cu 14% în America de Nord. Compania a arătat o ușoară scădere de 0,5% a marjei operaționale care se situează acum la 29,5%.

Estimările pentru perioada următoare sunt solide, Coca Cola așteptându-se să obțină o creștere organică a veniturilor de 14 până la 15%. Aceste rezultate vin după ce rivalul său PepsiCo Inc. (PEP) a înregistrat rezultate bune similare, cu o creștere de aproape 9% a veniturilor și o revizuire a previziunilor de creștere a veniturilor organice la 12% față de 10% anterior”, se arată în analiza eToro.

Situația este dificilă în sectorul tehnologic

Bogdan Maioreanu mai arată în analiza sa că sectorul tehnologic continuă să se confrunte cu o situație dificilă, precizând că „acțiunile Meta Platforms au scăzut cu 19% miercuri seara, după închiderea pieței, în urma unui amestec de vești bune și rele privind rezultatele financiare din trimestrul al treilea”.

„Deși compania a depășit așteptările privind veniturile, le-a ratat pe cele privind profiturile. Veniturile din trimestrul al treilea au scăzut cu 4%, ajungând la 27,71 miliarde de dolari, dar costurile și cheltuielile au crescut cu 19%, astfel că venitul operațional a scăzut cu 46%, la 5,66 miliarde de dolari.

Marja operațională a scăzut drastic la 20% față de 36% în urmă cu un an. Mark Zuckerberg a avertizat asupra provocărilor pe termen scurt în ceea ce privește veniturile Meta, dar este încrezător că firma are „fundamente solide” pentru a reveni la creștere. Numărul de utilizatori a crescut cu 3% la 1,98 miliarde pentru Facebook și cu 4% la 2,93 miliarde pentru celelalte aplicații, inclusiv Instagram și WhatsApp”, se mai arată în analiză.

„Meta, împreună cu Microsoft (MSFT) și Alphabet (GOOG) – compania mamă a Google – au făcut ca Nasdaq și S&P 500 să scadă în urma unor raportări mixte privind rezultatele și a unor estimări mai mici legate de rezultatele viitoare. Sectorul tehnologic a terminat cu peste 2% mai jos și a întrerupt cele trei zile de creștere a S&P 500.

Pe lângă rezultatele Meta, unii dintre factorii care au determinat această mișcare s-au datorat îngrijorărilor exprimate de Google, care a înregistrat în trimestrul al doilea o scădere a cheltuielilor cu reclamele pe Youtube și a menționat că această tendință s-a accentuat în trimestrul al treilea. De asemenea, Microsoft a înregistrat și ea cea mai slabă creștere trimestrială a vânzărilor din ultimii cinci ani și estimează că, pe termen scurt, cererea de PC-uri va scădea, ceea ce va duce la încetinirea vânzărilor de software”, se mai arată în analiză.

Mai multe obstacole vor apărea în viitor în ceea ce privește sectorul tehnologic

Bogdan Maioreanu mai spune că acest sector va avea parte de mai multe obstacole în perioada următoare și asta din cauza prețurilor ridicate la energie, ele ducând la o majorare a costurilor pentru centrele de date.

Problemele vor mai fi provocate și de scăderea activității economice, care va determina o încetinire a vânzărilor de software și de reclame. Dolarul puternic face ca produsele să fie mai scumpe pentru cumpărătorii de peste hotare și afectează, de asemenea, vânzările.

„Conform ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat privind preferințele investitorilor individuali, aproape 69% dintre investitorii români au în portofoliu acțiuni din domeniul tehnologiei, iar acest număr este așteptat să crească la 71% în următoarele trei luni.

Tehnologia este a doua cea mai deținută industrie de către investitori, după sectorul financiar. În partea inferioară a topului preferințelor investitorilor găsim bunurile de consum discreționar – 31%, cele industriale – 32%, comunicațiile – 41% și bunurile de consum de bază – 41%.

Deși se află în coada preferințelor investitorilor, acțiunile din zona bunurilor de consum de bază au avut o performanță mai bună în acest an, pierzând doar 7,39% din valoare, comparativ cu o scădere de 20,14% pentru indicele S&P 500”, arată Bogdan Maioreanu.