Mercedes-Benz va pleca din Rusia. Compania auto își va vinde acțiunile lanțului de dealer auto Avtodom

Mercedes-Benz Rusia a anunțat, miercuri, că acțiunile filialelor locale vor fi vândute lanțului de dealeri auto Avtodom.

Harald Wilhelm, directorul financiar al Mercedes, a declarat că nu se așteaptă ca tranzacția să dea naștere la alte efecte semnificative în ceea ce privește profitabilitatea și poziția financiară a companiei auto, în afara celor raportate în trimestrele anterioare. Declarația sa a fost făcută în timp ce prezenta rezultatele celui de-al treilea trimestru.

„Finalizarea finală a tranzacției este supusă aprobării autorității și implementării condițiilor convenite prin contract”, a precizat Harald Wilhelm, relatează agenția de presă Reuters.

Vă amintim că, în această lună, Nissan a înregistrat o pierdere de 687 milioane de dolari americani, după ce și-a cesionat afacerilor din Rusia unei entități de stat pentru un euro, reflectând o mișcare anterioară a Renault, care și-a vândut participația majoritară în Avtovaz din Rusia pentru o rublă.

Atât Nissan, cât și Renault au inclus clauze de răscumpărare pe șase ani. Potrivit cotidianul rus Vedomosti, tranzacția cu Mercedes ar putea include o clauză similară.

În 2022, Mercedes-Benz a vândut sub 10.000 de mașini în Rusia, o scădere uriaşă faţă de anul precedent

Un purtător de cuvânt al Mercedes a explicat că participația de 15% deținută de companie la producătorul rus de camioane Kamaz nu va fi afectată de tranzacția preconizată și ar trebui să fie transferată către Daimler Truck în acest an, așa cum era planificat.

Avtodom a informat, recent, că va selecta un partener tehnologic pentru a continua să opereze facilitățile de producție din zona industrială Esipovo, la nord-vest de Moscova, unde Mercedes-Benz are o fabrică.

„Principalele priorități în convenirea termenilor tranzacției au fost maximizarea îndeplinirii obligațiilor față de clienții din Rusia, atât în ceea ce privește serviciile post-vânzare, cât și serviciile financiare, precum și păstrarea locurilor de muncă ale angajaților din cadrul diviziilor rusești ale companiei”, a afirmat Natalia Koroleva, CEO al Mercedes-Benz Rusia, potrivit unui comunicat de presă.

Vă amintim că, în luna martie a acestui an, Mercedes a suspendat producția în Rusia din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse de Occident.

Asociația Întreprinderilor Europene (AEB) a transmis, recent, că 9.558 de vehicule Mercedes au fost vândute în Rusia în perioada ianuarie 2022 – septembrie 2022, numărul mașinilor vândute scăzând cu 72,8% față de anul trecut.