Primul discurs al lui Joe Biden la ONU, drept președinte al SUA: Ne confruntăm cu un deceniu decisiv

Totuși, mesajul transmis de Joe Biden vine într-un context de tulburențe în ceea ce privește relația transatlantică, ca urmare a scandalului submarinelor. Mai mult, tensiunile au crescut între SUA și aliații său, după retragerea din Afganistan, potrivit informațiilor transmise de bbc.com

De asemenea, cea de-a 76-a Adunare Generală a ONU are loc în contextul unei crize climatice de amploare și pe fondului unui nou val al pandemiei de COVID-19. Astfel, Biden le-a propus liderilor globali o cooperare globală în ceea ce privește pandemia și problemele de mediu, fiind de părere că „succesul tuturor este legat” de rezolvarea problemelor respective.

Informațiile transmise de Joe Biden

„Indiferent cât de provocatoare sau cât de complexe sunt problemele cu care ne vom confruntăm, guvernarea pentru popor este vitală pentru toți cetățenii. (…) Statele Unite și alți aliați săi occidentali vor rămâne parteneri vitali. Mai mult ca niciodată, securitatea, prosperitatea și chiar libertățile noastre sunt interconectate”, a spus Biden.

Totodată, acesta a apărat retragerea haotică a SUA din Afganistan, susținând că a fost un pas necesar pentru a îndrepta atenţia politicii americane către provocările globale pe care le reprezintă sistemele anti-democratice, pandemia de COVID-19 şi schimbarea climatică.

„Am încheiat 20 de ani de conflict în Afganistan şi, odată ce încheiem o eră de război neobosit, începem o nouă eră de diplomaţie neobosită”, a declarat Joe Biden.

Totuși, a completat declarat că SUA trebuie să rămână vigilentă împotriva terorismului global, cât și împotriva celui intern.

Tragedie pe scară largă

„Lumea de astăzi nu mai este lumea din 2001, iar Statele Unite ale Americii nu mai sunt aceeași țară precum era atunci când a fost atacată pe 11 septembrie 2001, acum 20 de ani. În prezent suntem mai bine echipați pentru a detecta și a preveni amenințările teroriste și ne-am dezvoltat mai mult capacitatea de respinge și de a răspunde amenințărilor.

Vom face față amenințărilor teroriste care apar astăzi și care vor apărea în viitor, printr-o gamă largă de instrumente disponibile, inclusiv prin colaborarea cu partenerii noștri locali, astfel încât să nu mai fie nevoie să fim atât de dependenți de campanii militare de dimensiuni foarte mari”, a mai spus Joe Biden.