Avertismentul clar al Coreei de Nord pentru SUA! Coreea de Nord a criticat decizia SUA de a livra submarine cu propulsie nucelară Australiei şi a avertizat Washingtonul că în cazul în care acordul va afecta securitatea ţării, vor fi luate unele măsuri împotriva acestei decizii.

Conform ştirii transmise de Agenţia Anadolu, un oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Coreea de Nord, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a apreciat că acordul încheiat între SUA, Marea Britanie şi Australia va deteriora echilibrul de securitate din zona indo-pacifică şi va declanşa o „reacţie în lanţ a cursei înarmărilor”, reprezentând o „acţiune extrem de periculoasă”.

Avertismentul clar al Coreei de Nord pentru SUA! ”Vor fi continuate acţiunile reciproce”

Oficialul din Ministerul nord-coreean de Externe a declarat că acordul a fost analizat în detaliu şi că „în cazul în care va avea cea mai mică influenţă negativă asupra securităţii ţării”, vor fi continuate acţiunile reciproce, arată AKŞAM.

De asemenea, oficialul a declarat presei locale: „Situaţia existentă ne arată încă o dată că eforturile noastre pentru consolidarea capabilităţilor de apărare naţională, bazate pe perspective pe termen lung, nu ar trebui reduse”.

Premierul australian Scott Morrison a anunţat într-o conferinţă organizată împreună cu premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele SUA, Joe Biden, că viitoarea flotă de submarine a ţării sale va funcţiona cu propulsie nucleară şi că vor fi construite în urma cooperării dintre Marea Britanie şi SUA.

Acordul privind parteneriatul de securitate AUKUS

Conform acordului de securitate, AUKUS, numele provenind din prescurtările numelor în limba engleză a celor 3 ţări, cele 8 submarine cu propulsie nucelară vor fi construite la şantierele din Adelaide, capitala statului Australia de Sud.

Şi tot conform acordului, submarinele cu propulsie nucleară care vor intra în flota Australiei vor fi folosite pentru a sprijini stabilitatea în zona indo-pacifică şi pentru a contribui la apărarea valorilor comune ale ţărilor semnatare ale acordului şi ale intereselor acestora.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Cao Licien, a reacţionat faţă de acordul AUKUS, despre care s-a spus că este un acord împotriva prezenţei militare crescânde a Chinei în zona indo-pacifică şi că va sabota în mod serios pacea şi stabilitatea regională.