Primăria Capitalei nu mai acordă stimulentul pentru nou-născuți. Lipsa de fonduri, clamată de administrația condusă de Nicușor Dan, afectează și aceste plăți.

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipalităţii îl contrazice pe Primarul General, care pare a nu cunoaște realitatea.

Primăria Capitalei nu mai acordă stimulentul pentru nou-născuți. 15.000 de mame așteaptă 2.500 de lei

În București, peste 15.000 de mame așteaptă stimulentul pentru nou-născuți. Banii nu au mai fost dați de opt luni de municipalite.

Primarul Capitalei a promis în fața echipei de la „Inspectorul Pro” că restanțele vor fi achitate până la toamnă. Astfel de ajutoare pentru mame acordă și alte primării din țară, dar Bucureștiul oferă suma cea mai mare.

Din această cauză, primarul propune ca în viitor acești bani să ajungă doar la familiile cu o situație materială precară, arată știrileprotv.ro.

Administraţia din Bucureşti şi-a asumat acum 4 ani, să dea fiecărei mame care naşte câte 2.500 de lei.

Direcţia de Asistenţă Socială din Bucureşti înregistrează lunar câte 1.600 de dosare. Hermina se numără şi ea printre mamele care au depus actele.

Şi de-o jumătate de an îşi tot aşteaptă banii. A scris nenumărate mailuri autorităţilor, iar răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: nu sunt fonduri!

Nicusor Dan spune că situaţia nu este chiar atât de gravă.

”Septembrie este ultima lună în care s-a plătit stimulentul pentru nou-născuţi”

Reporter: ”Mămicile spun că din septembrie-octombrie nu au mai primit aceşti bani.”

Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Nu, nu! Vă asigur că am păstrat ritmul pe care l-am găsit de la administrația precedentă. Suntem cu 3-4 luni întârziere la nou-născuţi.”

Îl contrazice însă Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipalităţii.

Cosmina Simiean, director al DGAS Bucureşti: ”Septembrie este ultima lună în care s-a plătit stimulentul pentru nou-născuţi, urmând ca la finalul lunii iunie să încercăm plata dosarelor depuse în luna octombrie 2020.”

Adică opt luni de întârziere şi nu patru, cum spune primarul.

În total, 15.000 de mame mai au de aşteptat. Probabil că până la toamnă, spune primarul, pentru că efortul bugetar este de 4 milioane de lei pe lună.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Am reuşit să mai plătim din datorii, deci treptat o să ajungem la zi undeva în toamnă.”

Din această cauză, Nicusor Dan vrea să pună condiţii: banii să nu mai fie acordaţi tuturor, ci doar acelor mame care au o situaţie financiară precară.

Nicusor Dan a declarat că a preluat Primăria Generală cu datorii curente de 3 miliarde de lei

După ce a fost ales în fruntea Bucureştiului, Nicusor Dan a declarat că a preluat Primăria Generală cu datorii curente de 3 miliarde de lei, cât metroul din Drumul Taberei.

Iar bugetul pe anul acesta al primăriei a fost votat abia luna trecută, aşa că multe plăți au întârziat.

După modelul Capitalei şi alte oraşe dau stimulente pentru nou-născuţi. Sumele sunt însă mai mici, între 1.000 şi 2.000 de lei.

Este vorba despre primăriile unor localităţi din Braşov, Ialomiţa, Constanța, Galaţi, Covasna, Alba şi Brăila. Banii provin exclusiv din bugetele locale.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea