Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunţat că Guvernul a deblocat fonduri pentru Măsura 2, prin aprobarea unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

“Este o veste bună pentru IMM-urile care aşteaptă bani”

Acesta permite mutarea banilor alocaţi pentru Măsura 3 – Granturi pentru investiţii către Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru.

“Azi a trecut şi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a OUG 130/2020 prin care mutăm finanţarea şi banii care erau pe Măsura 3 pe Măsura 2, pentru a putea face plăţile. Deci am deblocat fonduri pentru Măsura 2.

Pe Măsura 2 avem o problemă, un deficit de finanţare, care acum va fi mult redus, vom vedea exact cu cât. Avem şi estimări în interiorul ministerului, dar depinde de mai mulţi factori.

Este o veste bună pentru IMM-urile care aşteaptă bani şi este o veste bună pentru toată lumea, pentru că înseamnă absorbţie de bani europeni”, a declarat, miercuri Claudiu Năsui.

Măsura 3, în varianta actuală, urmează să fie anulată; DNA a intrat pe fir

Pe de altă parte, Măsura 3, în forma actuală, va fi anulată. Motivul: suspiciunile de fraudare, care au fost confirmate şi de procurorii DNA, care au început urmărirea penală in rem în acest caz.

Beneficiarii care au depus cereri de finanţare în cadrul Măsurii 3 nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi, relatează Adevărul.

Un număr de 22.226 de cereri au fost depuse în cadrul Măsurii 2, valoarea acestora ridicându-se la 5,25 miliarde de lei. 16.823 dintre acestea au fost deja admise. Fondurile pentru Măsura 2 au fost majorate cu 500 milioane de euro în 2020, fără acoperire, susţin reprezentanţii Ministerului Economiei.

“Anul acesta MEAT a reuşit să realoce o parte din fonduri astfel încât numărul cererilor finanţate să ajungă până la numărul de registru unic electronic (RUE) 9.633. În urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea este că se va ajunge cu plăţile la RUE 17.000”, transmite Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu