Agenția rusă de știri de stat RIA a relatat că autoritățile au renunțat la un caz penal împotriva grupului Wagner al lui Evgheni Prigojin, în urma revoltei eșuate din weekend, care a contestat modul în care armata a gestionat războiul din Ucraina, transmite Reuters.

În contextul în care președintele rus Vladimir Putin încearcă să își reafirme autoritatea în urma revoltei, Kremlinul a declarat că Putin se va adresa în cursul zilei de marți membrilor unităților militare ruse, Gărzii Naționale, forțelor de securitate și altor persoane care au ajutat la menținerea ordinii în timpul revoltei.

Evgheni Prigojin ar putea fi în Belarus

Conform unui acord convenit sâmbătă târziu care a dezamorsat criza, Kremlinul a declarat că luptătorii care au luat parte la revoltă nu vor fi urmăriți în justiție.

Evgheni Prigojin a declarat că va merge în Belarus la invitația președintelui acestuia, Aleksandr Lukaşenko, dar detaliile privind călătoria sa în exil nu au fost făcute publice.

Site-ul web al serviciului de urmărire a zborurilor Flightradar24 a arătat un avion Embraer Legacy 600, cu coduri de identificare care se potrivesc cu un avion legat de Prigojin și aflat în documentele de sancționare din SUA, coborând până la altitudinea de aterizare în apropiere de capitala belarusă Minsk.

Acesta a apărut pentru prima dată pe site-ul de urmărire deasupra Rostov, orașul din sudul Rusiei pe care luptătorii Wagner l-au capturat sâmbătă. Nu a existat o confirmare imediată dacă Prigojin se afla la bord.

El a fost văzut ultima dată în public sâmbătă seara, zâmbind și salutând trecătorii în timp ce ieșea din Rostov pe bancheta din spate a unui SUV după ce le-a ordonat oamenilor săi să se retragă.

Liderii revoltei, catalogați trădători de patrie

Vladimir Putin a declarat în discursul de luni seară că liderii revoltei și-au trădat patria, dar nu l-a menționat direct pe Prigojin. Luptătorilor Wagner li se va permite să se stabilească în Belarus, să se înroleze în armata rusă sau să se întoarcă acasă, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că acordul care a pus capăt revoltei a fost pus în aplicare, dar a spus că nu are informații despre locul unde se află Prigojin. De asemenea, el a spus că nu știe câți luptători Wagner vor semna contracte cu Ministerul Apărării.

El a respins ideea că revolta ar fi zdruncinat controlul lui Putin asupra puterii, numind astfel de gânduri „isterie”.

De asemenea, Kremlinul a anunţat marţi că nu deţine nicio informaţie despre locul unde se află şeful grupării paramilitare Wagner.