Rata anuală a inflaţiei nu se va încadra nici în acest an în intervalul ţintit de BNR, de 3,5% plus/minus un punct procentual, anticipează analiştii ING Bank, care consideră chiar că preţurile de consum vor urca mai accelerat decât în 2009, pe fondul persistenţei presiunilor inflaţioniste.

Inflaţia s-a plasat la sfârşitul anului trecut la 4,74%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în afara intervalului ţintit de Banca Naţională pentru al treilea an consecutiv.

Ţinta de inflaţie a BNR a fost şi anul trecut în intervalul de 3,5% cu o variaţie de plus/minus un punct procentual.

Rata anuală a inflaţiei a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, urcând la 6,5% şi, respectiv, 6,3%.

„Ne aşteptăm ca presiunile inflaţioniste să persiste în timpul anului 2010, în principal din cauza factorilor de producţie şi ofertă, care ar putea propulsa inflaţia chiar mai sus decât în 2009”, se arată într-o analiză ING.

Şansele ca inflaţia să se încadreze în intervalil ţintit de BNR sunt mici, consideră analiştii sucursalei din România a băncii olandeze.ING estimează o inflaţie de 5% la sfârşitul acestui an şi o scădere la 4,5% în 2011.

SURSA:Mediafax