Preţul petrolului a urcat luni cu un dolar, la maximul ultimelor şapte luni, peste 67 de dolari pe baril, datorită optimismului de pe pieţele de capital şi speranţelor investitorilor legate de o redresarea economiei mondiale.

Atitudinea pozitivă din pieţe a propulsat barilul de petrol către cea mai mare creştere lunară din ultimul deceniu, potrivit Mediafax.

Cotaţia ţiţeiului destinat pieţei americane a urcat, până la ora 6:21 GMT, cu 1,02 dolari, la 67,36 dolari pe baril.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis luni în urcare cu 1,6%, la maximul ultimelor opt luni.

Preţul barilului a urcat cu 30% în mai şi se tranzacţionează în prezent la cel mai ridicat nivel înregistrat de la începutul lunii noiembrie a anului trecut.

Creşterea recentă a cotaţiei barilului a oferit Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) speranţe că piaţa revine către nivelul considerat „acceptabil” de cartel, de 75 dolari pe baril.

Liderii OPEC au decis, săptămâna trecută, să menţină ţinta de export, însă au cerut ca statele membre să se conformeze reducerilor de 4,2 milioane barili pe zi hotărâte din septembrie 2008 până în prezent.

Barilul de petrol a atins, în luna iulie a anului trecut, maximul istoric de peste 147 de dolari pe baril, însă a coborât puternic ulterior, până în decembrie, când a înregistrat minimul ultimilor patru ani, la 33 dolari pe baril.

Sursa: Mediafax

Citeşte şi: Investiţiile în petrol şi gaze scad