Preţul petrolului a crescut miercuri noapte, pe pieţele asiatice, cu aproape un dolar, depăşind pragul de 75 de dolari pe baril, pentru a stabili un nou maxim al acestui an, datorită deprecierii dolarului SUA şi datelor macroeconomice favorabile anunţate în China, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în noiembrie, a crescut cu 92 de cenţi până la ora 4:40 GMT, la 75,07 dolari pe baril, după ce a atins anterior un maxim al şedinţei de 75,12 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a urcat totodată cu 86 de cenţi, la 73,26 dolari pe baril.

Dolarul, la minimul ultimelor 14 luni

Dolarul american a coborât la minimul ultimelor 14 luni în raport cu un coş de valute de referinţă, iar autorităţile din China au prezentat un raport privind evoluţia comerţului în septembrie, indicând atenuarea ritmului de scădere a exporturilor şi importurilor. Economia chineză este cel de-al doilea mare consumator de energie şi petrol din lume, după cea a Statelor Unite.

Piaţa petrolului va fi influenţată în şedinţa de miercuri de datele săptămânale privind scoturile de ţiţei şi carburanţi din Statele Unite, care vor oferi noi indicii privind evoluţia cererii la nivel mondial.

Optimismul investitorilor legat de relansarea economică globală a condus la creşterea puternică a preţului petrolului faţă de minimul ultimilor patru ani, de 32,4 dolari pe baril, înregistrat în luna decembrie a nului trecut. Cotaţia ţiţeiului destinat pieţei SUA a urcat cu 68% de la începutul acestui an, însă continuă să se plaseze cu mult sub nivelul record de peste 147 dolari pe baril consemnat în iulie 2008.

Investitorii de pe piaţa petrolului vor urmări în perioada următoare şi rezultatele financiare ale marilor companii din SUA, Europa şi Asia, care pot oferi noi indicii privind ritmul şi sustenabilitatea relansării economice mondiale.

SURSA: Mediafax