Preţul petrolului a scăzut, luni, cu peste 3%, sub 70 de dolari pe baril, continuând declinul de la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în condiţiile în care dolarul s-a apreciat, iar pieţele de capital au avut o tendinţă descendentă.

La ora 15:52 GMT, petrolul destinat pieţei americane era cotat în scădere cu 2,26 dolari, la 69,78 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a depăşit 73 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent, pentru contractele cu livrare în iulie care expiră luni, a coborât cu 1,86 dolari, la 69,06 dolari pe baril.

Aprecierea cotaţiei dolarului, care face mai costisitoare achiziţiile de petrol de către deţinătorii de alte valute, a exercitat presiuni asupra preţului petrolului.

Printre alţi factori negativi se numără declinul sectorului industrial în statul New York în luna mai, peste estimările analiştilor, care a influenţat negativ încrederea investitorilor în redresarea economică.

Secretatul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a declarat că o creştere prea rapidă a preţului petrolului poate dăuna redresării economiei globale. El a precizat totuşi că o cotaţie de 80 de dolari pe baril nu va afecta creşterea economică.

SURSA: Mediafax