Prețul combustibilului din SUA a atins cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2018. Care este motivul?

Administrația SUA pentru Informații în Domeniul Energiei (EIE) a transmis că stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 7,6 milioane de barili săptămâna trecută, la 459,1 milioane de barili. Această reducere este mult mai abruptă decât cele 3,9 milioane de barili la care se așteptau analiștii într-un sondaj Reuters.

De asemenea, stocurile de la Cushing, Oklahoma, punctul de livrare pentru contractele futures pentru ţiţei din SUA, au scăzut cu 1,8 milioane de barili. Acesta este cel mai scăzut nivel atins din martie 2020. Simultan, cererea de benzină a urcat și ea săptămâna trecută, arată sursa menționată.

Acest lucru menține presiunea ridicată

„Oamenii se întorc din nou în maşinile lor şi asta apare în cifre. Acest lucru va păstra presiunea de creştere a preţurilor”, a explicat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group din Chicago.

Totodată, preţul petrolului Brentul a crescut miercuri cu 87 de cenţi, sau cu 1,2%, la 75,68 de dolari. După publicarea datelor EIA a atins 76,02 de dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018. Petrolul West Texas Intermediate, de referinţă în SUA, a adăugat 83 de cenţi, sau 1,1%, la 73,68 dolari şi a atins 74,25 de dolari, de asemenea cel mai ridicat nivele din octombrie 2018.

O depreciere a dolarului SUA a stimulat, la rândul ei, cotaţia petrolului, făcând ca acesta să fie mai puţin costisitor pentru cumpărătorii care deţin alte valute.

Sursă foto: Dreamstime