Ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent marţi, 22 iunie, la „Ora Guvernului” din Parlament, a vorbit şi despre exporturile de energie ale României.

„În ultimele două luni s-a exportat masiv. 578.000 de megawaţi s-au exportat în luna iunie”

Lucrurile au început să se redreseze în sistemul energetic natural, a precizat ministrul, astfel că ţara noastră a devenit iarăşi exportator net de energie. În ultimele două luni au fost exporturi masive de energie, a adăugat Virgil Popescu.

„Suntem cu plus export 135.000 de MW astăzi, la ora asta, pe total an. În ultimele două luni s-a exportat masiv. 578.000 de megawaţi s-au exportat în luna iunie. În România, lucrurile au început să se redreseze în sistemul energetic natural.

Devenim din nou exportatori neţi de energie – asta s-a întâmplat pe Guvernul liberal şi pe Guvernul de alianţă PNL, USR-PLUS, UDMR”, a declarat ministrul Energiei.

„Preţul în România este mai mic decât preţul în Uniunea Europeană la energie”

Virgil Popescu spune că România este acum exportatoare netă de energie datorită modificărilor legislative din 2020, care au reparat efectele OUG 114, ordonanţa Guvernul Dăncilă care „a întors lucrurile cu fundul în sus”, iar acum preţul la energie din România este mai mic decât în Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

„Importul de energie, da, în 2019 a fost import de energie. În 2018 a fost ultimul an de export. Dar ştiţi cum stă balanţa energetică azi, acum? Astăzi, acum – am luat datele de la Transelectrica. De două luni de zile suntem exportatori neţi.

Suntem exportatori neţi de ce? Pentru că am schimbat legea în 2020 şi am întors preţul. Preţul în România este mai mic decât preţul în Uniunea Europeană la energie. Uitaţi-vă – şi în momentul când preţul este mai mic, evident că toţi se duc să vândă unde-i mai scump. De ce aveam import masiv?

Pentru că preţul la noi era mai mare în 2020 şi în 2019 – pentru că a fost prost făcută această Ordonanţă 114 de a întors lucrurile cu fundul în sus – iar noi, ce am făcut în doi ani de zile – am reuşit să întoarcem trendul. Asta am reuşit să facem schimbând legislativ şi ajungem exportatori neţi”, a mai spus Virgil Popescu.