Declarațiile lui Tsai Ing-wen au venit pe fondul incursiunilor fără precedent de avioane de război chineze în zona sa de apărare aeriană. Premierul Taiwanului, Su Tseng-chang, a declarat că activitatea „exagerată” a Chinei încalcă pacea regională, iar Taiwanul trebuie să fie în alertă, conform g4media.ro.

Avioane trimise pentru intimidare

Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a trimis aproape 150 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan (ADIZ) în primele patru zile ale lunii octombrie, în ceea ce personalități și mass-media continentale au etichetat drept o demonstrație de forță, dar pe care guvernele mondiale au condamnat-o ca un act de intimidare și agresivitate.

În revista „Foreign Affairs”, Tsai a subliniat dorința de pace a Taiwanului, dar a spus „dacă democrația și modul său de viață sunt amenințate, Taiwan va face tot ce este necesar pentru a se apăra”.

Cu toate acestea, ea a îndemnat și alte națiuni să „înțeleagă valoarea de a lucra cu Taiwan”, împotriva amenințării ridicate reprezentate de Beijing. „Și ar trebui să-și amintească că, dacă Taiwanul ar cădea, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea regională și sistemul de alianțe democratice”.

Beijingul revendică Taiwanul și cu forța, dacă este cazul

Beijingul revendică Taiwanul ca provincie a Chinei și s-a angajat să o ia, cu forța, dacă este necesar. Regimul comunist consideră că guvernul lui Tsai este separatist, dar statul chinez a spus că Taiwanul este deja o națiune suverană fără a fi necesară declararea independenței și nu are nicio dorință de conflict.

„Pe fondul intrărilor aproape zilnice ale Armatei Populare de Eliberare, poziția noastră cu privire la relațiile trans-strâmtoare (Strâmtoarea Taiwanului – n.r.) rămâne constantă: Taiwanul nu va pleca sub presiune, dar nici nu va deveni aventurist, chiar și atunci când acumulează sprijin din partea comunității internaționale”, a transmis China.

Taiwanul și gândirea asimetrică

Puține țări recunosc în mod oficial Taiwanul, situație despre care Tsai a spus că a obligat Taiwanul să gândească asimetric, formând parteneriate și acorduri neoficiale și contribuind la organismele internaționale ca parte non-statală. Având legături în creștere în întreaga lume, Taiwan a fost o democrație din ce în ce mai importantă, partener comercial și furnizor global și un segment crucial al primului lanț insular, care se întinde de la nordul Japoniei până la Borneo, a spus Tsai.

„În cazul în care această linie ar fi ruptă cu forța, consecințele ar perturba comerțul internațional și ar destabiliza întregul Pacific occidental”, a spus ea. „Cu alte cuvinte, eșecul în apărarea Taiwanului nu ar fi doar catastrofal pentru taiwanezi; ar răsturna o arhitectură de securitate care a permis pace și dezvoltare economică extraordinară în regiune timp de șapte decenii”.

Taiwanul și China ar putea rezolva problemele în mod pașnic

Analiștii dezbat cât de iminentă este amenințarea, dar escaladarea incursiunilor Chinei în teritoriile Taiwanului de săptămâna trecută a alarmat observatorii și a provocat mustrări din partea mai multor țări.

Marți, ministrul japonez de externe, Toshimitsu Motegi, a declarat că speră ca Taiwanul și China să poată rezolva problemele în mod pașnic. El a spus că Japonia cântărește scenarii posibile pentru a-și face propriile pregătiri.

Au urmat comentariile guvernului australian și ale departamentului de stat al SUA care cereau Beijingului să înceteze amenințările sau utilizarea forței. Casa Albă a mai spus că este vorba de comunicări private prin canale diplomatice, despre acțiunile Chinei cu privire la Taiwan.

Senatori interesați de insula

Ministrul de externe din Taiwan a anunțat marți că un grup de senatori francezi vor vizita insula săptămâna aceasta.

Taiwanul speră să ofere o descurajare Chinei prin legături internaționale puternice și investiții în capacitățile sale de apărare, inclusiv achiziționarea de arme prin SUA.

„Astfel de inițiative sunt menite să maximizeze încrederea în sine și pregătirea Taiwanului și să semnaleze că suntem dispuși să suportăm partea noastră din povară și să nu luăm de la sine acordarea sprijinului partenerilor noștri de securitate”, a spus Tsai.

Taiwanul a fost „pe deplin angajat să colaboreze cu vecinii noștri pentru a preveni conflictele armate în estul Chinei și în Marea Chinei de Sud, precum și în strâmtoarea Taiwanului”.