Printre acestea se numără "Billion Dolar Hotel" de Alecs Năstoiu, "Ilegitim" de Adrian Sitaru, "Bacalaureat" de Cristian Mungiu, "Sieranevada" de Cristi Puiu, "Câini" de Bogdan Mirică, "Două lozuri" de Paul Negoescu, "Inimi cicatrizate" de Radu Jude.

Gala Premiilor Gopo, ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, va avea loc la sfârşitul lunii martie 2017 în Bucureşti.

Conform sursei citate, sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

La secţiunile dedicate producţiilor de lungmetraj ficţiune, nominalizările vor fi făcute fără a fi nevoie de înscriere prealabilă.

Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările.

Înscrierile pentru cea de-a 11-a ediţie a Premiilor Gopo au loc în perioada 23 ianuarie – 5 februarie.

Producătorii şi realizatorii de film documentar sau scurtmetraj din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic, împreună cu link-ul de vizualizare a filmului, pe adresa de email: [email protected]

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din profesionişti din domeniu. După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se găsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanţele cineaştilor români.

În 2016, "Aferim!" şi-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale Galei: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) şi Cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Florin Lăzărescu), precum şi Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Mihaela Sîrbu), dar şi Premiul Publicului.

Lista a fost completată de premiile: Cea mai bună imagine (Marius Panduru), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cel mai bun machiaj şi Cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan).

Trofeul pentru Cel mai bun film de debut la categoria lungmetraj a fost câştigat de Nicolae Constantin Tănase pentru pelicula "Lumea e a mea". Oana Giurgiu a primit trofeul pentru Cel mai bun film documentar pentru "Aliyah Dada" iar Andrei Creţulescu şi-a adjudecat, cu "Ramona", trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj.

Gala Premiilor Gopo 2016 – ediţia a 10-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications. Agerpres