Premierul Norvegiei și-a anunțat demisia. Noul prim-ministru va prelua funcția joi

Presa internațională notează că premierul norvegian Erna Solberg a anunțat în Parlament că va demisiona în cursul acestei săptămâni. Erna Solberg va fi fi înlocuită de liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Store, a cărui formaţiune a câştigat alegerile parlamentare din 13 septembrie. El ar urma să preia joi conducerea noului guvern.

”Voi prezenta Consiliului Regal astăzi, la ora 13:00 (11:00 GMT), o cerere ca guvernul să demisioneze”, a declarat Erna Solberg în faţa parlamentarilor.

Un nou guvern minoritar

Reuters notează că laburiştii şi centriştii, învingători în alegerile din 13 septembrie, au convenit să formeze împreună un nou guvern minoritar, ale cărui politică şi componenţă vor fi prezentate săptămâna viitoare.

„Suntem gata să formăm un guvern joi”, a anunţat în 8 octombrie liderul laburist Jonas Gahr Store, la finalul mai multor zile de negocieri cu Partidul de Centru, care apără în principal interesele agricultorilor.

Majoritate absolută

Agenția de presă mai informează că împreună cu Stânga socialistă, cele două partide au obţinut o majoritate absolută în legislativele de la 13 septembrie, punând capăt unei perioade de opt ani de dominaţie a dreptei conduse de conservatoarea Erna Solberg.

Noua coaliţie bipartită nu va dispune decât de 76 de locuri dintre cele 185 din parlament şi va trebui să negocieze fiecare dosar cu alte partide pentru a putea trece legile.