Proiectul ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care cuprinde prevederile din legea de corectare a OUG 114, a fost introdus, luni, pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern.

Actul normativ a fost propus de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Premierul a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că trebuie rezolvată o problemă „creată de atacul la Curtea Constituţională din partea PSD a legii de corectare a ordonanţei 114”.

„După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare – cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, cum ar fi prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an. Se ştie că ordonanţa privind Codul administrativ este supusă controlului constituţional şi noi am introdus în legea de corectare a OUG 114 un articol prin care, practic, nu se plătesc pensii speciale pentru aleşii locali”, a spus Orban.

După angajarea răspunderii pe OUG 114 de către Guvernul Orban, PSD a atacat actul la CCR, motivând prin faptul că modificările sunt deja pe ordinea de zi a Parlamentului. Guvernul se vede astfel nevoit să găsească o cale pentru a pune în aplicare bugetul pentru anul 2020, şi trebuie să taie de urgență cheltuielile pe care statul le face cu personalul.