Social-democrații consideră că angajarea răspunderii din partea Guvernului PNL este neconstituțională, în condițiile în care modificările sunt deja pe ordinea de zi a Parlamentului, scrie Adevărul. În plus, PSD contestă și prevederile privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, pe motiv de discriminare, dar şi alte prevederi precum desfiinţarea unor programe de investiţii promovate în guvernarea acestora.

CCR va dezbate această sesizare abia pe 29 ianuarie, iar până atunci toate modificările aduse de Guvernul Orban sunt suspendate. Iată care sunt principalele modificări care ne vor afecta cel mai mult:

Amenzile rutiere cu 50% mai mari

Acestea au crescut de la 1 ianuarie 2020 cu peste 50%, de la 145 lei la 223 lei. Proiectului de lege pentru care Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea în Parlament şi prin care valoarea punctului de amendă era îngheţat şi pentru 2020 la valoarea de 145 lei se află însă printre modificările atacate la Curtea Constituţională de către PSD. Acest lucru înseamnă prevederea este suspendată și punctul de amendă crește odată cu salariul minim.

Salarii mai mari pentru demnitari

Creșterea salariului minim brut lunar de la 2.080 lei la 2.230 lei înseamnă salarii mai mari și pentru demnitari. Guvernul Orban prevăzuse faptul că acestea vor fi înghețate în 2020 la valoare din 2019.

Astfel dacă un român de rând primește 100 de lei în plus la salariu, un demnitar va primi peste 1.000 de lei în plus.

Pensii speciale pentru primari, viceprimari și aleși locali

Primarii, viceprimari şi aleşii locali primesc pensii speciale de la 1 ianuarie, conform unei prevederi din Codul administrativ. Guvernul Orban modificase acest lucru și prevăzuse o amânare a legii cu un an, însă și această măsură este suspendată datorită sesizării PSD de la CCR.

Ce intenții are Guvernul Orban

Actualul guvern ia în considerare o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 114, susțin surse guvernamentale pentru Adevărul. Astfel, textul acestei OUG va fi unul similar cu prevederile pe care Guvernul și-a asumat deja răspunderea, iar măsurile ar trebui să intre imediat în vigoare, înainte de decizia CCR de la sfărșitul lunii ianuarie.