Proiectul legislativ privind alegerea primarilor în două tururi este susținut de PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România, dar este contestat de UDMR și PSD.

Premierul Ludovic Orban declara luna trecută că există susținere politică pentru acest proiect și acum trebuie doar o mobilizare pentru introducerea și adoptarea acestuia în Plen. Astfel, urmează ca proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi să fie dezbătut, din nou, în Parlament, după 1 februarie. Potrivit acestuia, proiectul ar putea trece în Camera Deputaților cu 173 de voturi, cu 8 voturi mai multe decât este necesar. În Parlament mai există două propuneri legislative similare inițiate de PNL și PMP.

Însă PSD a anunțat că social-democrații vor depune moțiune de cenzură doar dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea legislației electorale, respectiv pe alegerea primarilor în două tururi. Și UDMR a anunțat că nu exclude o moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă Guvernul adoptă o OUG pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

În replică, Raluca Turcan a afirmat că PNL ar putea fi pus în situația să își angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Legat de o astfel de iniţiativă, premierul Orban a precizat că procedura poate fi contestată din punct de vedere constituțional. Dar, subiectul are susţinere la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis afirmând că își dorește ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin.

Șeful statului a spus că dacă proiectele de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu vor trece de Parlament, atunci Guvernul ar trebui să își asume răspunderea.

Un alt subiect intens dezbătut la finalul lui 2019 se referă la eliminarea pensiilor speciale. După ce a primit votul favorabil din partea Comisiei de specialitate, proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for legislativ decizional în acest caz, după ce a fost amânat de la vot în şedinţa de plen din 18 decembrie.

Proiectul PNL prevede eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii profesionale: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale, dar că unele categorii, precum militarii și magistrații, ar trebui să-și păstreze acest drept.

Un alt proiect de lege, inițiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Proiectul a fost adoptat de Senat în calitate de prim for legislativ sesizat. Senatorii au votat și pentru ca pensiile speciale de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate. Propunerea se află înscrisă pentru dezbateri la Camera Deputaților, care este decizională în acest caz.

Şefului Guvernului începe anul la Bruxelles

Premierul Ludovic Orban se va afla, de marţi până joi, în vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficiali europeni şi ai NATO, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Astfel, în prima zi a vizitei, premierul Ludovic Orban va avea o întrevedere bilaterală cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, urmată de o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu: negociatorul-şef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, Michel Barnier, comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Frans Timmermans şi cu Johannes Hann, comisar european pentru buget şi resurse umane.

În cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, prim-ministrul Ludovic Orban se va afla la Parlamentul European, unde va avea o întrevedere bilaterală cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, urmată de o conferinţă comună de presă. Totodată, premierul român va semna în cartea de onoare a Parlamentului European şi va participa la reuniunea grupului PPE din Parlamentul European.

Tot în cursul zilei de miercuri, şeful Executivului român va avea întâlniri cu lideri politici din Parlamentul European, respectiv cu preşedintele grupului PPE, Manfred Weber, precum şi cu lideri ai altor grupurilor parlamentare.

De asemenea, premierul Ludovic Orban va avea, la sediul Comisiei Europene, întrevederi bilaterale cu Margrethe Vestager şi Valdis Dombrovskis, vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, precum şi cu Adina Vălean, comisar european pentru transport. Programul include şi o întâlnire cu europarlamentarii români, care va avea loc la sediul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Joi, prim-ministrul Ludovic Orban va avea o întrevedere bilaterală cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă. Vizita la Bruxelles include, totodată, întrevederi ale prim-ministrului Ludovic Orban cu preşedintele Partidului Popular European, Donald Tusk, şi secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez Isturiz, la sediul PPE.

Tot în cursul zilei de joi, premierul va avea o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmată de o conferinţă de presă susţinută de cei doi oficiali şi va participa la un dejun informal cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

Programul la Bruxelles se va încheia cu vizita delegaţiei române la NATO. Din delegaţia care îl va însoţi pe premierul Ludovic Orban la Bruxelles fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precum şi Cosmin Onisii, Cristina Buzaşu şi Andi Manciu, consilieri de stat ai prim-ministrului, se mai arată în comunicat.