Acesta a avertizat cu privire la riscurile pentru statul evreu dacă zona strategică Platoul Golan ar fi rămas sub controlul Siriei.

„Imaginaţi-vă riscul pe care l-ar reprezenta pentru Occident şi Israel dacă acest teritoriu s-ar afla sub controlul lui Assad” (preşedintele sirian Bashar al-Assad), a declarat Mike Pompeo la faţa locului.

SUA a fost prima țară care a recunoscut suveranitatea israeliană a zonei

În martie 2019, SUA au devenit prima ţară care a recunoscut suveranitatea israeliană asupra acestui teritoriu strategic aflat la intersecţia Libanului cu Siria, o măsură denunţată de numeroase state.

„Este vorba despre o parte a Israelului şi despre o parte centrală a Israelului”, a adăugat Pompeo, care a discutat la faţa locului cu omologul său israelian, Gabi Ashkenazi.

„Fiind vorba despre un fost şef al CIA, el ştie faptele, însă a insistat să vină aici, să vadă cu ochii lui şi să asculte un briefing din partea comandanţilor armatei”, a spus Ashkenazi.

Aproape 25 de mii de coloniști trăiesc acolo

În prezent, circa 25.000 de colonişti trăiesc în Platoul Golan alături de aproximativ 23.000 de druzi, dintre care majoritatea pretind că sunt sirieni deşi au statutul de rezidenţi în Israel.

Acest teritoriu, situat la nord de Marea Galileei (cunoscută şi drept Lacul Tiberiada), rămâne de o importanţă strategică pentru sursele sale de apă.

Potrivit Israelului, ca urmare a războiului din Siria, miliţiile pro-Iran, o ţară inamică Israelului, s-au stabilit pe teritoriul sirian