Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane, nu recunoaşte înfrângerea lui Trump şi implicit victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. El a promis, marţi, o „tranziţie lină” spre un „al doilea” mandat al republicanului Donald Trump.

Pompeo: Numărarea tuturor voturilor este „un proces juridic” care „va lua timp”

Întrebat despre măsurile luate de Departamentul de Stat, un minister-cheie în materie de securitate naţională, pentru a ajuta tranziţia spre echipele preşedintelui ales, Mike Pompeo a răspuns: „Va exista o tranziţie lină spre o a doua administraţie Trump”.

„Vom număra toate voturile”, a adăugat el într-o conferinţă de presă, dând asigurări că liderii din întreaga lume sunt conştienţi că este vorba de „un proces juridic” care „va lua timp”.

„Lumea trebuie să fie pe deplin încrezătoare în legătură cu faptul că tranziţia necesară pentru ca Departamentul de Stat să fie operaţional astăzi şi operaţional cu preşedintele care va fi în funcţie la 20 ianuarie după-masa va fi o tranziţie reuşită”, a continuat secretarul de stat american.

„Acest minister este pe deplin învestit să se asigure că alegerile din întreaga lume sunt sigure, libere şi corecte, iar agenţii mei îşi riscă viaţa ca acest lucru să se întâmple”, a insistat el, considerând „ridicol” să fie întrebat despre riscul ca poziţia lui Donald Trump să submineze aceste eforturi.

Felicitări din întreaga lume pentru Joe Biden

Numeroşi lideri din ţări aliate ale SUA, de la Franţa la Marea Britanie, trecând prin Turcia, Arabia Saudită şi Israel, l-au felicitat pe Joe Biden pentru victoria în alegeri.

Însă Donald Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea şi a promis că se va lupta în justiţie pentru a obţine răsturnarea rezultatelor, fără a aduce totuşi probe privind „fraudele” masive pe care le denunţă, scrie Agerpres.

În tabăra republicană, câţiva senatori moderaţi au recunoscut victoria democratului, alţi câţiva l-au susţinut pe Donald Trump în afirmaţiile sale, în timp ce majoritatea subliniază că este dreptul său să apeleze la recursuri, fără a relua totuşi acuzaţiile de fraudă.

Mike Pompeo, unul dintre cei mai fideli miniştri faţă de Trump, pare astfel să se poziţioneze printre republicanii din tabăra preşedintelui în exerciţiu care vor să se meargă până la capăt.