Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis un mesaj de felicitare pentru Joe Biden. Șeful Turciei şi-a exprimat speranţa într-o consolidare a legăturilor dintre Ankara şi Washington, relatează AFP şi Reuters.

„Provocările cu care ne confruntăm la nivel mondial şi regional fac necesare dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor noastre pe baza unui interes şi a unor valori comune. În această nouă perioadă, îmi reafirm hotărârea de a colabora îndeaproape cu administraţia SUA în acest cadru”, a adăugat Erdogan. El a spus că relaţia dintre Turcia şi SUA este una „veche” şi „strategică”.

În opinia sa, „alianţa şi cooperarea puternice” dintre cele două ţări vor continua să contribuie la pacea mondială.

„Vă felicit pentru succesul electoral şi vă transmit cele mai sincere urări de pace şi de prosperitate pentru poporul american”, a ținut să precizat Erdogan.

În prima fază, victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA a fost primită cu circumspecţie de Turcia. Relaţiile dintre Ankara şi Washington, două state membre ale NATO, s-au degradat în ultimii ani, în special în al doilea mandat al lui Barack Obama (2012-2016), când Biden era vicepreşedinte, susține Agerpres.

Dezacorduri în legătură cu Siria, restricţiile asupra unor libertăţi în Turcia, refuzul american de a extrăda un predicator căutat de Ankara – acestea sunt unele dintre tot mai numeroasele subiecte de neînţelegere care afectează relaţiile dintre cele două ţări din 2016.

În Turcia, este un moment tensionat. În urmă cu două zile, Berat Albayrak și-a anunțat demisia din funcţia de ministru de finanţe al Turciei. Acesta a invocat motive de sănătate. Demisia, care i-a luat prin surprindere pe unii analişti şi parlamentari, trebuie aprobată de preşedinte. Este a doua surpriză din weekend în sectorul financiar din Turcia, după ce sâmbătă a fost demis guvernatorul băncii centrale.

Albayrak a demisionat după ce lira turcească s-a devalorizat anul acesta cu 30%, ajungând la un minim record, în timp ce economia se confruntă cu recesiunea provocată de epidemia de coronavirus. După anunţul demisiei, moneda turcă s-a apreciat cu 1,5% faţă de dolarul american.