„Această evoluţie pozitivă creează premise importante în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi contribuie inclusiv la efortul de restabilire a încrederii între părţi”, este scris într-un comunicat al MAE.

Acţiunile care permit reluarea dialogului direct

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că țara noastră a susţinut şi a încurajat constant acţiunile care permit reluarea dialogului direct, în vederea soluţionării durabile a conflictului dintre Statul Israel și Palestina pe baza dreptului internaţional şi implementării soluţiei celor două state care să coexiste în pace şi securitate, ca singura opţiune viabilă de natură să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi.

Trebuie menționat că această poziţie a fost susţinută atât de Ludovic Orban, cât şi de Bogdan Aurescu, în cursul vizitelor oficiale efectuate recent în Statul Israel şi în Palestina.

Israelul reia un proiect suspendat în 2010

Proiectul în cauză a creat la acea vreme o răceală a relațiilor dintre guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu și administrația prezidențială a președintelui american Barack Obama.

Vicepreședinte la acea vreme, Joe Biden s-a opus, de asemenea, vehement realizării acestui proiect ce implică practic „colonizarea” Ierusalimului de Est.

Israelul a aprobat construirea a aproape 100 de noi locuinţe într-un cartier al coloniştilor evrei în Ierusalimul de Est, un proiect care fusese suspendat în 2010, întrucât Joe Biden, pe atunci vicepreşedinte american, se opusese acestuia, a indicat joi o organizaţie neguvernamentală israeliană, citată de AFP, conform Agerpres.

Comitetul de planificare al primăriei israeliene din Ierusalim a aprobat marţi construirea a 96 de locuinţe în Ramat Shlomo, a indicat organizaţia care militează împotriva colonizării „Peace Now”.

Israelul şi-a anunţat în martie 2010 intenţia de a construi 1.600 de locuinţe în acest cartier situat în partea palestiniană a Ierusalimului, ocupată şi anexată de Israel.

Acest anunţ fusese făcut în timpul unei vizite în Israel a lui Joe Biden, care a reacţionat vehement împotriva acestui proiect, pus de atunci în aşteptare.

Acest episod a instalat o răceală timp de mai multe luni între guvernul premierului Benjamin Netanyahu şi administraţia preşedintelui american Barack Obama.

Radioul public israelian a indicat joi, citând surse municipale, că decizia respectivă nu are nicio legătură cu victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane.

Dar cotidianul de stânga Haaretz vede în aceasta o intenţie de a accelera colonizarea în timp ce preşedintele la final de mandat Donald Trump, un susţinător ferm al Israelului, se află încă la Casa Albă.

„Când administraţia se va schimba la Washington, primăria (Ierusalimul) şi Autoritatea funciară se aşteaptă la o îngheţare a colonizării”, comentează ziarul.