Premieră în România! ANAF vrea să lanseze un nou serviciu pentru contribuabili

Astfel, serviciul respectiv va fi lansat în ziua de  22 noiembrie și va fi în fază de testare până la sfârșitul anului. Totodată, va putea fi accesat la următorul link: anaf.ro

„Prin intermediul serviciului de CHAT contribuabilii pot beneficia de asistență în vederea accesării serviciilor disponibile pe portalul instituțional. În situația în care contribuabilii doresc alte informații decât cele cu privire la serviciile disponibile pe portalul ANAF, aceștia sunt rugați să apeleze la celelalte modalități de acordare a asistenței, cum ar fi Call Center ANAF”, a transmis instituția într-un comunicat.

Decizia a fost luată deoarece ANAF dorește să devină o administrație inovatoare și eficientă, capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili și care să faciliteze conformarea fiscală voluntară.

Decizia luată anterior de ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis anterior că îi obligă pe toți cei care oferă meditații elevilor la domiciliu să dețină o casă de marcat și să declare veniturile obținute.

Astfel, profesorii primesc o nouă lovitură, pe lângă criza sanitară și financiară. Mai exact, cei care fac meditaţii sunt obligaţi să aibă casă de marcat, anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care subliniază faptul că primul şi cel mai important pas esteca aceștia  să-şi declare veniturile şi să plătească impozit pentru ele.

Pe de altă parte, reprezentanţii profesorilor nu sunt prea încântați de noua măsură. Aceștia susțin că ANAF ar trebui să se concentreze pe adevăraţii evazionişti fiscali şi nicidecum pe cei ale căror salarii nici măcar nu cresc conform legii. Totodată, aceștia au mai subliniat faptul că, doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei.

În acest context, Antena 3 a prezentat situația lui Cristian, un profesor de matematică de 38 de ani, care în ultimii doi, a făcut doar meditaţii. Acesta susține că deține o casă de marcat, dar și un SRL, însă lucrurile nu au fost deloc ușoare.

Mai exact, acesta a precizat că este nevoie de foarte multe aprobări, iar unele sunt imposibile. Totodată, el a mai adăugat că a durat 5 luni să îi vină casa de marcat, iar după a avut de mers la mai multe sucursale pentru a o putea fiscaliza.

„Nu poți să o faci singur, pentru că ai nevoie de atâtea aprobări, încât e aproape imposibil. Mi-am luat casă de marcat, a durat 5 zile să îmi vină din nu știu ce depozit, am fiscalizat casă de marcat, trebuie să te duci la vreo 3 sucursale de ANAF să faci asta. Eu lucrez puțin pe zi, cu câte un singur elev. Dar totuși mi s-a părut normal să întrăm intr-o legalitate”, a povestit Cristian, pentru Antena 3.