Situație fără precedent în România. Pe lângă criza sanitară și financiară, profesorii primesc o nouă lovitură. Mai exact, cei care fac meditaţii sunt obligaţi să aibă casă de marcat, anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care subliniază faptul că primul şi cel mai important pas esteca aceștia  să-şi declare veniturile şi să plătească impozit pentru ele.

Pe de altă parte, reprezentanţii profesorilor nu sunt prea încântați de noua măsură. Aceștia susțin că ANAF ar trebui să se concentreze pe adevăraţii evazionişti fiscali şi nicidecum pe cei ale căror salarii nici măcar nu cresc conform legii. Totodată, aceștia au mai subliniat faptul că, doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei.

Antena 3 prezintă situația lui Cristian, un profesor de matematică de 38 de ani, care în ultimii doi, a făcut doar meditaţii. Acesta susține că deține o casă de marcat, dar și un SRL, însă lucrurile nu au fost deloc ușoare.

Mai exact, acesta a precizat că este nevoie de foarte multe aprobări, iar unele sunt imposibile. Totodată, el a mai adăugat că a durat 5 luni să îi vină casa de marcat, iar după a avut de mers la mai multe sucursale pentru a o putea fiscaliza.

Cât îi costă pe profesori declararea veniturilor

„Nu poți să o faci singur, pentru că ai nevoie de atâtea aprobări, încât e aproape imposibil. Mi-am luat casă de marcat, a durat 5 zile să îmi vină din nu știu ce depozit, am fiscalizat casă de marcat, trebuie să te duci la vreo 3 sucursale de ANAF să faci asta. Eu lucrez puțin pe zi, cu câte un singur elev. Dar totuși mi s-a părut normal să întrăm intr-o legalitate”, a povestit Cristian, pentru Antena 3.

De menționat este faptul că investiţia pentru intrarea în legalitate a fost de 1.800 de lei, conform declarațiilor făcute de profeosr. De asemenea, el a mai specificat că plăteşte lunar 100 de lei contabile sale, iar la fiecare trei luni cei 3% datoraţi statului.

ANAF vrea să facă acest lucru cu orice cadru didactic care oferă meditații, în contextul în care cei mai mulți profesori lucrează în prezent la negru, în baza înţelegerii cu familia.

În cazul profesorilor care nu-şi declară veniturile obținute din meditaţii, aceștia riscă oricând să fie verificaţi de fisc. Mai exact,  conform legii, orice bun personal sau venit suplimentar, care nu are acoperire în documentele fiscale, poate fi pus sub sechestru.