ANAF digitalizează lupta cu evaziunea printr-o aplicație cu recompense

Guvernul României, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), face un pas decisiv în modernizarea luptei cu evaziunea fiscală, anunțând dezvoltarea unui sistem digital inovator menit să transforme fiecare cetățean într-un partener activ al statului. Inspirat de modelele de succes din Europa, proiectul urmărește introducerea unei aplicații mobile care recompensează financiar contribuabilii pentru implicarea lor directă în procesul de fiscalizare.

În premieră pentru România, cetățenii vor putea verifica și raporta, printr-o simplă scanare a bonului fiscal, dacă tranzacțiile comerciale sunt corect înregistrate și raportate către ANAF.

Aplicație anti-evaziune și stimulente pentru populație

Noul sistem, aflat în prezent în fază de analiză la Ministerul Finanțelor, propune scanarea bonurilor fiscale de către consumatori, care vor putea verifica dacă o casă de marcat este conectată la ANAF. În cazul în care bonul fiscal nu este raportat corect, utilizatorul ar urma să primească o recompensă. Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că autoritățile analizează mai multe modalități de încurajare a fiscalizării:

„Cum să stimulăm plățile online? De la a cere bonurile ca și lucru foarte simplu, până la a face tombole, până la a avea cote diferite. Să fie o cotă mai mare de TVA pentru plățile cash, de exemplu. Deci sunt multe variante.”, a spus vicepremierul Dragoș Anastasiu, la Antena 1.

Inspirație din Grecia, cu recompense de până la 1.000 de euro pentru raportarea evaziunii fiscale

Sistemul propus nu este o noutate la nivel european. Grecia oferă deja recompense substanțiale celor care raportează evaziunea fiscală:

„Care a depistat această formă de evaziune fiscală primeşte sume de bani în 24h în contul personal care pot ajunge la 1.000 euro, în funcţie de dimensiunea rulajelor înregistrate de acea casă de marcat şi afacerea care practic face evaziune fiscală.”, a explicat specialistul economic Iancu Guda.

evaziune fiscală
SURSA FOTO: Dreamstime

Temeri privind apariția unui val de „turnători fiscali”

Propunerea a stârnit reacții intense în spațiul public, inclusiv pe Reddit, unde românii se arată împărțiți între entuziasm și scepticism.

„Ma las de adunat PET-uri si carucioare la Kaufland, ma apuc de sifonealā :))) ”, scrie utilizatorul Reddit MarthaLogu.

Alții cred că măsura va lovi mai degrabă „mica evaziune”:

„Mereu o să existe whataboutismul ăsta. Frizerul, manichiurista, taximetristul, piețarul, instalatorul. Sunt zeci de mii de oameni la nivel național, vorbim de sume de ordinul miliardelor de lei. Și problema nu este doar că nu plătesc taxe, ci și faptul că este o competiție foarte urâtă pe piață. Nu poți să apelezi la un instalator care-ți dă factură, garanție, îți face contract, pentru că îți vine mereu nea’ Vasile și-ți ia mai puțin. Și un instalator serios, care vrea să facă lucrurile bine, n-are unde să-și desfășoare activitatea…”

Totodată, unii văd potențialul civic al sistemului:

„Daca se implementeaza masura…sa vezi cati turnatori se arata. Si cine zice ca nu e, ca sa mai castige un ban, este. Dar la manelisti, cum plm le iei impozit ca nu dau bon, nimic!?”, a scris mfiresix2.

Alte soluții luate în calcul și provocările ANAF

Autoritățile discută și despre posibilitatea organizării de tombole și a introducerii unor cote diferențiate de TVA pentru plățile cash versus cele electronice, în speranța reducerii plăților la negru. România a avut o inițiativă similară în trecut, Loteria Bonurilor Fiscale, care a eșuat însă din lipsa interesului public.

Experții atrag atenția că cele mai vulnerabile sectoare rămân serviciile, alimentația publică, agricultura și comerțul. Mihaela Mihăilescu, antreprenor, punctează clar impactul fiscalizării: „Pentru cel care dă bon fiscal plăteşte automat taxe, celălalt ia mai mult în buzunar.”

Expertul fiscal Gabriel Biriș adresează o întrebare esențială pentru eficiența viitorului sistem: „Dar cu ce începem? Cu ăia puţini care fură mult? Sau cu ăia mici, mulţi, care nu plătesc câte puţin?” Mai ales că, potrivit datelor oficiale, ANAF are de recuperat peste 80 de miliarde de lei.

Măsura ar putea deveni realitate începând cu anul viitor, odată cu finalizarea aplicației digitale și obligativitatea includerii codului QR pe fiecare bon fiscal emis, astfel încât datele să fie ușor de verificat de către orice consumator.