Vladimir Putin tună şi fulgeră la adresa NATO şi a americanilor!

Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko sunt gata să răspundă la ceea ce consideră o provocare a Occidentului

Motivul care l-a înfuriat pe preşedintele Federaţiei Ruse este extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina. Putin afirmă că această măsură a încălcat o “linie roşie”, potrivit unui comunicat transmis luni, 27 septembrie, de la Kremlin.

Vladimir Putin a dat asigurări că, în acest context, Rusia şi Belarus vor lua măsuri pentru a-şi apăra propria securitate, transmite agenţia Reuters.

Înainte de acest anunţ, şi Aleksandr Lukaşenko, preşedintele din Belarus, a afirmat că a convenit în discuţii cu omologul său rus să reacţioneze la ceea ce a calificat drept o intensificare a activităţii forţelor NATO şi SUA în Ucraina.

Lukaşenko îi acuză pe americani că îşi construiesc baze militare în Ucraina, sub pretextul înfiinţării unor centre de pregătire militară în această ţară.

“Am convenit că trebuie să luăm unele măsuri de răspuns”, a precizat preşedintele Belarusului, potrivit agenţiei de presă RIA.

O serie de manevre militare, ce au avut loc în ultimele luni şi au fost organizate atât de Rusia, cât şi de Occident, au crescut considerabil tensiunile dintre cele două tabere.

Ucraina, implicată în exerciţii militare multiple. Luni, a început şi unul alături de România

Cel mai nou exerciţiu de acest fel este Rapid Trident 2021. Până pe 1 octombrie, mai bine de 6.000 de militari proveniți din 15 țări, împreună cu 15 reprezentanți ai forțelor armate americane, participă la exerciţiul comun al armatei ucrainene şi al aliaţilor din NATO.

Luni, 27 septembrie, începe şi un exerciţiu militar româno-ucrainean. Este vorba despre Riverine 2021, un exerciţiu ce se desfăşoară pe fluviul Dunărea, între Tulcea şi Izmail.

La aceste exerciţiu participă nave militare fluviale, elicoptere, scafandri şi infanterişti marini din cele două ţări. Riverine 2021 urmăreşte consolidarea cooperării militare dintre România şi Ucraina, în domeniul naval, pe fluviul Dunărea, prin dezvoltarea nivelului de instruire a forţelor participante la activitate şi a interoperabilităţii dintre acestea.

“Aproximativ 600 de militari români şi ucraineni vor desfăşura manevre tactice, conform standardelor operaţionale NATO, exerciţii de inspecţie şi control la ambarcaţiuni suspecte, exerciţii de remorcaj, precum şi antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acţiune pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Exerciţiul bilateral “Riverine” are loc anual, în zona Deltei Dunării şi este condus, alternativ, de Forţele Navale Române şi de Forţele Navale Ucrainene”, transmite Statul Major al Forţelor Navale din România.