Vladmir Putin este la un pas să dea, din nou, o lovitură de proporții. S-a aflat cum stă partidul apropiat de liderul de la Kremlin, respectiv Rusia Unită. Ce spun primele rezultate ale alegerilor din Rusia?

Partidul aflat la putere în Federaţia Rusă, Rusia Unită, se află în fruntea alegerile legislative. Această informație se desprinde din primele rezultate anunţate cu câteva minute după închiderea ultimelor birouri de vot, un scrutin din care opoziţia anti-Kremlinului a fost practic exclusă, potrivit AFP.

Formaţiunea preşedintelui rus Vladimir Putin a strâns 38,75% din voturi, conform rezultatelor obţinute după deschiderea buletinelor în 9% din birourile de vot, conform Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit Comisiei electorale, Rusia Unită devansează Partidul comuniştilor (KPRF), care a obţinut deocamdată 25,06% din sufragii.

Partidul Liberal Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirnovski a acumulat 9,67%, în timp ce o formaţiune recent apărută pe scena politică rusă „Oamenii noi” a obţinut 7,90 % din sufragii. Formațiunea proprietarului Faberlic, Aleksei Neceav, se află înaintea partidului Rusia Justă. Cel din urmă a acumulat 6,68% din voturi, conform agenţiilor de presă ruse.

Ce spun sondajele de opinie

Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, Rusia Unită acumula 45,2% din voturi, situându-se înaintea comuniştilor, cu 21% din sufragii.

Trebuie amintit că la alegeri legislative în 2016, Rusia Unită obţinuse 54,2%, în timp ce Partidul Comunist – 13,3%, aceştia din urmă par să-şi fi îmbunătăţit scorul la actualul scrutin. Opoziţia anti-Putin a fost practic exclusă de la aceste alegeri. În replică, simpatizanţii opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi au chemat alegătorii să voteze pentru candidaţii cei mai bine poziţionaţi pentru a-i învinge pe cei ai Rusiei Unite, adeseori comunişti.

Ultimele secţii de votare s-au închis la 18:00 GMT în Kaliningrad, o enclavă rusă în Europa, încheind un maraton electoral de trei zile. Rusia se întinde pe 11 fusuri orare. Mii de persoane din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei au votat în acest sfârşit de săptămână în alegerile parlamentare din Rusia, relatează dpa.