Nu există senzaţie mai plăcută decât momentul în care cobori panta cu schiurile, ar spune un practicant activ al sporturilor de iarnă. Mai ales după ce ai investit un buget mediu de aproape 3.000 de euro în echipamentul sportiv, într-un an, mărturiseşte tânărul antreprenor Andrei Blaj, cofondator al companiei Inovatech Comercial, prin care deţine website-urile Wintermag.ro şi Summermag.ro. El schiază de la 15 ani, cu un debut pe pârtiile de la Vatra Dornei, se dă cu kite-ul, cochetează cu snowboard-ul şi aleargă, având în palmares Semimaratonul Internaţional Bucureşti, Transmaratonul şi EcoMarathonu-ul. Spune că investeşte, în prezent, în jur de 1.000-2.000 de euro pe echipamentul sportiv, în contextul în care acesta este o parte esenţială, care poate contribui în proporţie de 100% la satisfacţia sportului. El şi-a trăit adolescenţa pe pârtie iar pasiunea pentru sporturile de iarnă a crescut de la an la an. În opinia sa, un practicant activ cheltuie între 1.000 şi 3.000 de euro pe an pe echipament. „Avem clienţi care cheltuie şi mai mult, dar ei sunt excepţii. Cred că media ar fi pe la 500 – 1.000 de euro“.

Cum a început businessul

Dacă în 2008 în România nu se vorbea prea mult despre eCommerce, Andrei Blaj, student la Politehnică, la acea vreme, alături de colegul său, George Turtureanu, au decis să dezvolte platforma Wintermag, care avea să devină un magazin online dedicat echipamentelor sportive pentru iarnă. El recunoaşte că nevoia de a crea acest magazin online a venit după ce, în calitate de client, a vrut să cumpere un echipament de schi şi a realizat că nu existau magazine online relevante, pe atunci.  „Ni se părea foarte ciudat că nu există niciun site uşor de navigat, care să ofere informaţii coerente şi consistente despre produse de iarnă (schi, snowboard), aşa că l-am creat noi“, îşi aminteşte Andrei Blaj. Pentru a pune temeliile acestui business, nu au investit sume semnificative de bani, în contextul în care skill-urile de dezvoltare software le-au permis să simplifice procesul. Nu a durat mult până ce ideea a devenit afacere, astfel că, în câteva luni au dezvoltat magazinul online, au contactat furnizori, iar majoritatea s-au arătat încântaţi de business-ul lor şi au devenit colaboratori. Cinci ani mai târziu, antreprenorii au hotărât să diversifice activitatea şi au lansat Summergmag.ro, un magazin în care vând echipament sportiv de vară. Anul trecut, Inovatech Comercial a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 250.000 de euro, iar până la finele lui 2015 Andrei Blaj estimează o creștere de 80%, adică să aibă afaceri de 450.000 de euro. După şapte ani de la deschiderea magazinului, Wintermag, Andrei Blaj zice că face mai mult sport şi îşi încurajează şi echipa să facă la fel.

Sfaturile antreprenorului

Atunci când porneşti o afacere aceasta trebuie să fie soluţia unei nevoi pe care o ai, pare să fie filosofia lui Andrei Blaj. În opinia sa, pentru a avea o afacere de succes trebuie, ca antreprenor, să îţi placă ceea ce faci, iar ca un imperativ, întotdeauna trebuie să te concentrezi pe problemele clientului, pentru că acolo este cheia supreviețuirii. „Atâta vreme cât clienții sunt mulțumiți și fericiți cu produsele și serviciile oferite, aceștia rămân fideli“, spune el. În opinia sa, pentru ca afacerea să prospere, încă de la început trebuie să ţii partea financiară foarte bine sub control. Mai mult, trebuie să alegi oamenii cu care eşti pe aceeaşi lungime de undă. „Mai bine lucrezi de două ori mai mult pentru o perioadă de timp, până găseşti pe cineva potrivit decât să angajezi pe cineva care nu este potrivit“, spune antreprenorul. Andrei Blaj este de părere că, la început, concurenţa nu contează, iar focusul trebuie să fie pe client, pentru că astfel ai şansa să creşti baza prin „word of mouth“, cel mai valoros canal de marketing, după cum apreciază antreprenorul. Printre greşelile pe care le-a făcut prin prisma business-ului său, el susţine că a angajat oamenii nepotriviţi şi a crezut că există persoane care ştiu mai multe despre afacerea lui, decât el, indivizi care, de fapt, nu există în realitate.