În discuția purtată la Evz Play cu medicul Lucian Duță, șeful DSU, Raed Arafat a vorbit despre funcția pe care o deține, dar și despre deciziile luate în pandemia de coronavirus.

Acesta susține că poate fi demis în orice moment, de către Guvern, iar dacă se va întâmpla acest lucru, nu se va opune.

„Când ți se spune să părăsești o echipă, ți se pare. Dar acesta este un lucru pe care poate să îl facă orice Guvern pentru că este doar o poziție”, a spus Raed Arafat.

Întrebat dacă a luat decizii greșite în gestionarea pandemiei de coronavirus, șeful DSU a precizat că nimic din ce a anunțat public nu a fost decis doar de el, ci după nenumărate consultări cu autoritățile de specialitate.

„În primul rând ce trebuie să se înțeleagă este că nicio persoană nu a luat decizii singură. Da, au fost unele decizii pe care le-am propus, m-am consultat înainte să le iau. Îmi asum ce propun și ce am propus în anumite situații, dar deciziile în această pandemie au fost tot timpul pe mecanismul legislativ.

Exista grup, existau voturi, exista Comitet de Situații de Urgență, un mecanism extrem de important și care poate să spună că nu vrea asta, vrea nuanțarea ei, dar se asumă și discuțiile se mută la nivelul hotărârii de Guvern.

În primul rând poziția mea de șef al DSU, impune ieșirea și vorbitul și să ies la declarații. Este normal, așa a fost și colegul meu din Italia care a coordonat totul și prezenta lucruri plăcute și neplăcute care nu vin bine pentru omul de rând”, a spus Arafat.

Raed Arafat, despre deciziile luate în pandemie

Totodată, șeful DSU a adăugat că din cauza presei, unele persoane ajung să înțeleagă că el ia aceste decizii, când de fapt, adevărul este altul. El a amintit și de procesul pe care l-a câștigat, menționând că a avut momente în care se temea să nu fie agresat pe stradă din cauza zvonurilor false.

„A fost o campanie extrem de puternică și eu aș zice că în anumite zone chiar gândită de a face lumea să înțeleagă că deciziile au fost luate de o persoană. La unele posturi media, de dimineață până seara ”Ce a făcut Arafat”, ”Ce a decis Arafat”, astea se spun în fiecare zi.

Nu spun că a fost o intenție de a mă expune. Așa a fost tratată problema, în special mediatic. Toate erau făcute ca să facă omul de rând că o singură persoană a luat decizia. Nici măcar ministrul Sănătății, nici măcar eu și nici prim-ministrul nu au luat o decizie singuri.

Percepția publicată este dată de ”manipularea”, îmi pare rău să zic, a media. Cu unul dintre ei am câștigat deja un proces. Am ajuns la faza în care chiar era ceva absurd. Era o îndemnare la ură. Chiar mă gândeam dacă vine cineva să mă agreseze”, a mai spus el.