Economia va reveni pe creştere cel mai probabil în a doua jumătate a anului viitor, susţinută în principal de investiţii şi exporturi, a declarat, vineri, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

“Vedem pentru întreg anul 2011 o revenire în teritoriu pozitiv a PIB-ului. Pe trimestre vedem această revenire mai probabilă de la jumătatea anului viitor”, a spus Popa. El a menţionat că banca centrală anticipează că economia va evolua într-o direcţie diferită faţă de compoziţia asimetrică înregistrată până în trimestrul al treilea din 2008, când a început criza.

“O să fie o combinaţie de creştere economică între cerere internă şi exporturi, dar o combinaţie la care cererea internă o să se vadă mai degrabă prin efortul investiţional, nu numai consumul. Cred că deja consumul a fost pe o pantă negativă şi îl văd cu greu scăzând mult mai mult. Cred că asta este o creştere la care ne referim ca fiind sănătoasă”, a continuat Popa.

El consideră că estimarea privind scăderea economiei cu 2% în acest an împacă destul de bine versiunile pesimiste ale unor analişti cu cele mult mai optimiste.

În opinia şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, evoluţia economiei ar putea arăta o creştere uşoară a PIB în trimestrul al doilea, perioadă urmată de scădere în trimestrul trei şi din nou o creştere în trimestrul patru sau primul trimestru al anului viitor.

Pentru acest an atât FMI, cât şi Comisia Europeană, au o proiecţie de 1,9% privind scăderea economiei, iar pentru anul viitor se anticipează o creştere de 1,5% sau chiar mai mult.

Economia României a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.