Casa Albă anunță, joi, 16 martie, că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16, informează The Guardian.

„Nu ne schimbă calculul cu privire la F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care trebuie să le ia orice țară și respectăm acele decizii suverane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. El a refuzat să aprobe decizia, precizând că nu crede că este locul SUA „să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul”. Joe Biden a declarat anterior că SUA nu vor furniza avioanele de luptă F-16 Ucrainei. Totuși, președintele american a spus că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la cererile sale de arme.

Polonia va trimite cel puțin patru avioane de luptă MiG-29 în Ucraina

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat, joi, 16 martie, că Varșovia va trimite Ucrainei cel puțin patru avioane de luptă MiG-29 în zilele următoare. „În primul rând, literalmente în următoarele câteva zile, vom preda Ucrainei, din câte îmi amintesc, patru avioane în stare de funcționare. Restul sunt în curs de pregătire, de întreținere”, a afirmat Andrzej Duda.

Anunțul lui Duda face ca Polonia să fie prima țară membră a NATO care îndeplinește cererile tot mai urgente ale Kievului pentru avioane de război. Șeful statului polonez nu a spus dacă și alte țări vor face același lucru. Între timp, Polonia își construiește cea mai mare forță terestră din Europa ca să contracareze amenințarea Rusiei. Varșovia a început cea mai mare campanie de reînarmare din ultimii 50 de ani pentru a răspunde amenințării tot mai mari pe care Rusia o prezintă la granițele NATO, scrie The Telegraph.

Ucraina cere crearea unei coaliții a avioanelor

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a afirmat, joi, 16 martie, că Ucraina a propus partenerilor din țările NATO să creeze o coaliție a avioanelor, similară coaliţiei tancurilor destinate armatei Kievului.

„Astăzi (joi, n.red.), s-a încheiat un simpozion al comandanților forțelor aeriene ale țărilor NATO. Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, general-locotenentul Mikola Oleşciuk, a luat parte la evenimentul respectiv şi a subliniat multe lucruri care se întâmplă acum pe front. Acesta a propus crearea unei coaliții a avioanelor sub sloganul ”Victoria pe cer se forjează pe pământ”” – a remarcat Ihnat, potrivit Rador.

Conform acestuia, o astfel de coaliție ar putea funcționa la fel ca cea a tancurilor oferite de parteneri. Ihnat a remarcat că, probabil, partenerii vor răspunde solicitării Ucrainei în viitorul apropiat.

„Este clar că nu se poate spune totul, fiindcă astfel de lucruri nu sunt publice. Prin urmare, vreau să aud vești și mai bune în viitorul apropiat” – a precizat Iuri Ihnat.