Liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere în Polonia susține că în urma analizelor realizate de serviciile speciale interne, dar și ale aliaților țării s-a constatat că atacul cibernetic a fost lansat de pe teritoriul Rusiei, scrie AFP.

„Analizele serviciilor noastre şi ale serviciilor speciale ale aliaţilor noştri permit să afirmăm fără echivoc că atacul cibernetic a fost întreprins de pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a afirmat într-un comunicat Jaroslaw Kaczynski, care este şi vicepremier însărcinat cu probleme de securitate naţională.

Amintim faptul că în cursul zilei de miercuri, Parlamentul polonez s-a reunit în spatele uşilor închise pentru un discurs al premierului Mateusz Morawiecki despre un val de atacuri cibernetice „fără precedent” a căror ţintă a fost recent Polonia, atacuri ce au vizat site-uri informatice ale unor instituţii, precum şi mail-uri.

În acest context, Jaroslaw Kaczynski precizează că cei vizați au fost miniștri, responsabili de rang înalt, dar și diferiți deputați.

„Responsabili de prim rang, miniştri, deputaţi de diferite orientări politice au fost victime ale acestui atac”, a precizat vineri Jaroslaw Kaczynski.

De menționat este faptul că, o parte dintre mail-urile private interceptate au apărut apoi pe mesageria Telegram.

Un nou atac cibernetic 

În urmă cu o săptămână, ministrul responsabil cu programul naţional de imunizare, Michal Dworczyk, a fost victima unui atac cibernetic care a vizat contul său de mail privat. Mass-media nota în urma acestei întâmplări că e-mailul oficialului conţinea documente oficiale, dintre care unele secrete. Pe de altă parte, ministrul vizat de atac neagă toate aceste presupuneri.

În ceea ce privește scopul atacului, potrivit lui Jaroslaw Kaczynski, atacul cibernetic avea menirea să „destabilizeze ţara”.

Amintim faptul că relaţiile ruso-poloneze, în mod istoric unele complicate, trec printr-o escaladare a tensiunilor după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în 2014, şi sprijinul acordat de Moscova preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.