Polonia a fost ținta unui atac cibernetic. Ce date au fost furate

Vicepreședintele Parlamentului, Malgorzata Kidawa-Blonska a declarat că premierul Mateusz Morawiecki a cerut convocarea sesiunii și că vor asculta explicațiile și informațiile pe care acesta le are.

Piotr Muller, purtătorul de cuvând al Guvernului polonez a precizat că ”facem obiectul unui atac cibernetic fără precedent împotriva Poloniei, împotriva instituţiilor poloneze şi utilizatorilor de e-mailuri”.

Ce date au fost furate

Amintim că adresa de email privată a ministrului Michal Dworczyk, responsabil pentru campania de vaccinare, a fost piratată. Anumite mesaje din emailul său au fost ulterior postate pe aplicația Telegram.

Purtătorul de cuvânt mai spune că amplarea atacurilor este mult mai mare și că nu îl vizează doar pe ministrul Dworczyk, membrii cabinetului de miniştri sau partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator-naţionalist, aflat la putere), ci şi un grup extins de persoane.

Cine ar fi vinovat pentru acest atac cibernetic

Ministrul al cărui email a fost piratat spune că  „sintaxa şi limbajul mesajelor, precum şi metadatele fişierelor publicate indică faptul că aceste materiale ar putea să fi fost pregătite şi prelucrate de către persoane vorbitoare de limbă rusă”.

Presa poloneză notează că emailul ministrului care se ocupă cu campania de vaccinare conținea și documente oficiale, unele cu caracter secret. Ministrul a negat astfel de informații.

În plus, rețelele sociale ale soției ministrului Dworczyk au fost și ele ținta hackerilor, notează France Presse.

Sursă foto: Dreamstime