Polițiștii au intrat la rupere! S-au dat mii de amenzi pentru nerespectarea restricțiilor

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat aproape 45.000 de amenzi, însumând aproximativ 9.067.000 de lei, în urma controalelor efectuate, în perioada 19 – 25 martie, privind respectarea măsurilor anti-COVID, conform informațiilor transmise de MAI într-un comunicat.

Astfel, cele mai multe sancţiuni contravenţionale au vizat nepurtarea măştii de protecţie, nerespectarea de către agenţii economici, instituţii publice, persoane fizice a măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private, transport persoane, organizarea programului de lucru, restricţii privind deplasarea/libera circulaţie.

Au fost întocmite 23 de dosare penale

De asemenea, în perioada de referinţă, personalul structurilor MAI a întocmit 23 dosare penale în care se efectuează cercetări pentru infracţiuni privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Au fost desfăşurate peste 10.500 de acţiuni punctuale ce au vizat, în special, verificări la obiectivele supuse restricţiilor şi zonele cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, au fost verificaţi peste 34.000 de operatori economici, aproximativ 1.300 de operatori transport persoane, aproape 67.000 de locaţii de interes, dintre care aproximativ 27.000 de restaurante, terase, fast food-uri, precum şi peste 610.000 de persoane.

La linia telefonică TEL VERDE, au fost primite 75 de apeluri, care au fost direcţionate pentru verificări la nivelul municipiului Bucureşti şi a 22 judeţe, potrivit sursei citate.

La aceste activităţi, au participat, la nivel naţional, în medie zilnică, aproximativ 17.500 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, personal din cadrul structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi poliţişti locali, reprezentanţi ANSVSA, ANPC, ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, autorităţilor publice locale.

Noi restricții intră în vigoare duminică, 28 martie

În urma hotărârii adoptate de Guvern, tot mai multe orașe din țară încep să aplice restricțiile. Un exemplu este Municipiul Arad şi nouă comune din judeţ. Acesta vor aplica restricţiile de circulaţie după ora 20,00, conform noilor măsuri pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 prevăzute în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

De menționat este faptul că, din punct de vedere sanitar, situația din Arad este îngrijorătoare. Mai exact, conform raportării de vineri a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Arad, zece unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţ au incidenţa cazurilor de SARS-CoV-2 mai mare de 4 la mia de locuitori. Între acestea, două comune au incidenţa peste 7,5 la mia de locuitori, respectiv Şilindia – 12,46 la mie şi Dorobanţi – 12 la mie, unde restricţiile de circulaţie vor fi aplicate în fiecare zi a săptămânii.

Sursă foto: INQUAM Photos, Adel Al-Haddad