COVID a provocat mai multe decese în Italia decât cel de-al Doilea Război Mondial

„Cadrul demografic al ţării noastre a suferit o schimbare profundă din cauza impactului deceselor asociate COVID-19”, a precizat Istat într-un comunicat citat de afp.com

„În 2020, numărul total al morţilor a ajuns la 746.146, cel mai mare număr după cel de-al Doilea Război Mondial, cu o creştere de peste 100.000 (+15,6%) comparativ cu media din perioada 2015-2019”, arată institutul de statistică.

Populaţia Italiei s-a redus cu circa 384.000 de persoane

De asemenea, Ministerul Sănătăţii din Italia arată că numărul persoanelor care au murit din cauza noului coronavirus era de 74.000 la 31 decembrie 2020.

Istat nu a explicat diferenţa dintre aceste două cifre. Numărul deceselor a depăşit de atunci pragul de 100.000 în Italia, prima ţară europeană puternic lovită de pandemie în urmă cu 13 luni. Potrivit Istat, regiunile nordice ale ţării au fost cele mai afectate de pandemie.

Simultan, numărul naşterilor a scăzut din nou (404.104 naşteri, adică -3,8% faţă de 2019), confirmând declinul demografic al peninsulei.

Populaţia Italiei s-a redus cu circa 384.000 de persoane în 2020 comparativ cu 2019, „de parcă ar fi dispărut un oraş de mărimea Florenţei”.

La 31 decembrie 2020, populaţia număra 59.257.566 de locuitori, în scădere cu 0,6% pe o perioadă de 12 luni.

„Noul record pentru scăderea naşterilor (404.000) şi numărul mare de decese (746.000), un record care nu a mai fost înregistrat niciodată după război, agravează dinamica naturală negativă care caracterizează ţara noastră”, a conchis Istat.

Descoperire importantă în Italia

Un studiu realizat de grupul Ceinge-Advanced Biotechnologies din Napoli ar putea pune bazele producerii unor teste genetice ce pot indica din timp ce persoane sunt predispuse la a face forme grave ale bolii în urma infectării cu SARS-CoV-2, relatează agenţia italiană ANSA.

În Italia au fost descoperiţi 5 factori genetici legați de cea mai severă formă de Covid-19. Publicat în revista iScience (Cell Press), rezultatul deschide calea pentru noi teste genetice care pot prezice dacă boala va avea, sau nu, un curs serios.

Cei cinci factori genetici sunt mutații care modifică funcționarea a două gene, numite TMPRSS2 și MX1, și au fost identificați graţie cercetărilor efectuate de grupul Ceinge-Advanced Biotechnologies din Napoli, condus de Mario Capasso și Achille Iolascon, profesori de genetică medicală la Universitatea Federico al II-lea din Napoli. Datorită acestei noi descoperiri, acum devine posibilă completarea imaginii cauzelor aflate la originea formelor severe.

Factorii de risc cunoscuți până acum, și anume vârsta înaintată, sexul masculin și comorbiditățile, nu au explicat pe deplin spectrul larg de manifestări clinice ale bolii cauzate de virusul SarsCoV2. În urmă cu un an, același grup de cercetare a emis ipoteza rolului jucat de factorii genetici în dezvoltarea unei forme mai agresive de Covid-19, notează ANSA.

Confirmarea acestei teorii a sosit acum, după analizarea datelor genetice colectate de la peste 1,7 milioane de cetățeni europeni, accesibile graţie colaborării internaționale cu consorțiul „Covid-19 Host Genetics Initiative”, care include 143 de centre de cercetare din toată lumea.